HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Korrekt om tillsättning av tjänster vid Strömstad Gymnasium

Just nu granskas vårens tillsättningen av rektorstjänster vid Strömstad gymnasium. Lokal media ifrågasätter varför inte någon av 17 externt sökande rekryterats till en tjänst om tillsatts med befintlig personal. Rubriken lyder: ”17 sökte rektorstjänsten – en som inte sökte fick den”.

Bakgrunden till valet att tillsätta tjänsterna med befintlig personal förtydligas av skolledningen nedan. Det är viktigt att veta att det inte på något sätt är ovanligt att tjänster som utlyses externt tillsätts med befintlig personal, dvs att en redan anställd person erbjuds en ledig tjänst. Kompetenskrav, matchning mot önskemål om personliga egenskaper, tidigare erfarenhet samt synpunkter från fackliga företrädare är alltid avgörande i urvalet.

Skolledningens förtydligande kring den aktuella tillsättningen

Under våren gjordes en omorganisering av rektorsområden inom kommunens barn- och utbildningsverksamhet. Syftet var att varje rektor skulle få en mindre arbetsgrupp att leda och stötta. Flera av de dåvarande rektorerna var biträdande rektorer utan personalansvar och dessa tjänster gjordes i omorganisationen om till fasta rektorstjänster. Eftersom det fanns behov av nya medarbetare i organisationen så utannonserades rektorstjänster.

Rekrytering innebär alltid en matchning mellan medarbetarens önskemål, kompetenser och egenskaper samt arbetsgivarens/organisationens behov. I detta förfarande togs beslut om att rekrytera en befintlig personal till en av rektorsposterna på gymnasiet. Valet gjordes utifrån både bakgrund, kompetens och personliga egenskaper. Något som sedan resulterade i att man endast behövde anställa en ny rektor på gymnasiet.

Redan anställd personal har företräde till en tjänst framför en externt sökande, givet att kompetenskraven uppfylls.

Delade meningar bland fackliga företrädare

Sex personer var kallade på intervju för de aktuella tjänsterna, dessa intervjuades av både arbetsgivare och av fackliga företrädare. Bland fackliga företrädare fanns delade meningar om vilka sökande som skulle förordas.

I tillsättningen av lärare såväl som av rektorer är kompetens och utbildning viktiga ingredienser, men även personliga egenskaper, elevsyn och samarbetsförmåga beaktas under intervjuprocessen och vid referenstagning. Det är ofta dessa kriterier som slutligen avgör vem som erbjuds den aktuella tjänsten när kompetenskraven väl är uppfyllda.

Med förra veckans tillsättning av tjänsten som rektor för elevhälsan är nu samtliga tjänster som skolledare i den nya organisationen inom barn- och utbildningsförvaltningen tillsatta.

Rubrik

Text

Rubrik

Text

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: