HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Kent Hansson

Insatser för omställning av Strömstad - Öppet brev till statsminister Stefan Löfven

Behov av omedelbara insatser för sysselsättning och utbildningsplatser samt långsiktiga insatser för att motverka den massarbetslöshet som nu drabbar Strömstad till följd av norska regeringens beslut om att i princip hålla riksgränsen mot Sverige stängd. Det är huvuddragen i den framställan som Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) nu ställer till statsminister Stefan Löfven.

Framställan görs till följd av gränskommunen Strömstads extremt utsatta läge på grund av norska reserestriktioner under coronapandemin där riksgränsen mot Sverige i princip varit stängd sedan mitten av mars månad. I brevet förvarnas om en mycket allvarlig utveckling på den lokala arbetsmarknaden – uppskattningen är att mellan 1500-2000 varsel är meddelade eller står för dörren. Siffran slår hårt mot lokalsamhället och i jämförelse motsvarar det cirka 75 000 förlorade jobb i storstaden Göteborg.

– Strömstads invånare behöver omedelbara insatser om vi ska undvika allvarliga socioekonomiska effekter och enskilt lidande i drabbade hushåll, säger kommunalrådet Kent Hansson och fortsätter:

– Med framställan hoppas jag att statsministern och regeringskansliet får upp ögonen för den mycket alarmerande situationen i vår gränskommun. Strömstad är oerhört utsatt, nu sätter vi hoppet till att det ska finnas riktat stöd till Strömstad i de stödpaket som aviserats i regeringens kommande budgetförslag.

Strömstad har varit framgångsrik i hanteringen av coronaviruset. Tack vare aktiva insatser har smitta hittills hållits borta från de boende inom kommunens omvårdnad för äldre och smittspridningen i lokalsamhället i övrigt har legat på en låg nivå, men tidpunkten för när riksgränsen åter öppnas är svår att förutse enligt kommunalrådet. Även när detta blir aktuellt så kommer problemen att kvarstå.

– Viss återhämtning är trolig, men vi har då en återställningstid som vi inte vet längden på. Parallellt med omedelbara insatser krävs därför insatser för en långsiktig omställning och breddning av näringslivet. Vi hoppas att staten stödjer detta arbete, avslutar Kent Hansson.

Framställan har ställts till statsministerns kansli samt till arbetsmarknadsminister.

Öppet brev till statsminister Stefan LöfvenPDF

Kontakt

Kent Hansson
Kommunstyrelsens ordförande
0526-191 20
kent.hansson@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: