Framtidssäkra din kompetensförsörjning – ta emot en praoelev!
Lokala företag och organisationer laddar just nu för att ta emot höstens praoelever! I veckan träffades två hugade arbetsgivare; Strömstads kommun och Daftö Resort för att prata om varför det är viktigt att ta emot ungdomar på den egna arbetsplatsen.
Bortåt 300 elever från högstadiet ska i höst, med start vecka 41, ges chans att känna på den lokala arbetsmarknaden! Syftet med den veckolånga praon är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval.
Arbetsgivare som är intresserade av att ta emot praoelever kan vända sig till studievägledare Karin Oxenwaldt via www.stromstad.se/prao Länk till annan webbplats.. Cirka hälften av eleverna hittar en praoplats själva genom att kontakta arbetsgivare. Övriga kan söka en plats via webbplatsen www.praktikplatsen.se Länk till annan webbplats. och får stöttning av studie- och yrkesvägledaren.
- Det är viktigt att det blir en variation i utbudet och att eleverna ges möjlighet att upptäcka bredden av yrkesmöjligheter. Både näringslivet och kommunala arbetsplatser kan bidra här, säger Sara Arvenberg, tf förvaltningschef vid Barn- och utbildningsförvaltningen.
Viktigt säga ja!
Företaget Daftö Resort har de senaste åren tagit emot ett tiotal praoelever per år.
- Vi ser det som en möjlighet att få träffa ungdomar och kanske hitta sommarjobbare till kommande säsong, säger Mia och Lena Kempe, Hr-chef och VD för den välkända boendeanläggningen. För anläggningen är tidsperioden för prao viktigt, så många delar av anläggningen som möjligt ska helst vara igång.
- Vi vill kunna visa hur många olika tjänster vi erbjuder, från marknadsteam till jobb inom teknik och service. Och vi är noga med att betona att alla i hela kedjan är lika viktiga för en verksamhet som vår. Uppmaningen till andra arbetsgivare lyder:
- Säg ja när någon frågar, det kan kännas lite jobbigt att anpassa arbetsveckan och sysselsätta ungdomarna, men det är absolut värt det! I det större perspektivet kan det vara viktigare än du tror; att visa upp den lokala arbetsmarknaden är helt enkelt viktigt för att motverka framtida kompetensbrist och marknadsföra sig som arbetsgivare. Det kanske är din framtida arbetskraft som står där och knackar på dörren!
Attraktiv arbetsplats
Magnus Widén, kommundirektör vid Strömstads kommun, ser fram mot att träffa de ungdomar som söker sig till kommunen. Hittills har två elever anmält intresse för prao vid kommunkontoret vilket glädjer kommundirektören som själv minns sin praotid.
- Jag praktiserade på en kemisk fabrik i Lilla Edet. Jag fick ett bra mottagande, intresset för tillverkning tog fart och ledde till studier på tekniskt gymnasium. Sedan kom det att bli en utbildning till civilekonom, men det är en annan historia, menar kommundirektören. Liksom Daftö betonar han vikten av att dra nytta av praoveckorna.
- Det är ett tillfälle att visa upp sig som en attraktiv arbetsgivare och skapa intresse för verksamheten. Kommunen behöver visa att här finns intressanta jobb och vi ska ta väl hand om de som kommer. Prao är ett av flera sätt att se till att vi kan rekrytera på sikt.
Från skolans värld kommer slutligen ett tack till alla företagare och näringsidkare som tar emot ungdomarna med öppna famnar och tydliga ramar. Ett stort tack!
Fakta prao årskurs 8 och 9:
- Praon pågår i höst under vecka 41-42 åk 9 och vecka 47-48 åk 8.
- Utveckling av prao-arbetet pågår. Från och med våren 2025 kommer all prao genomföras i årskurs 8.
- Praktisk arbetslivsorientering (prao) är obligatorisk för alla elever i högstadiet.
- Eleverna genomför en prao-uppgift under sin praovecka, den görs tillsammans med arbetsgivaren och ger en djupare inblick i verksamheten. Uppgiften presenteras i skolan.
- Vårdnadshavare kan stötta för att få ungdomar att välja något de inte känner till sedan tidigare.
- Praoperioden för- och efterarbetas i skolan för att skapa ett sammanhang och skapa mesta möjliga värde av praon för både skolarbetet och personliga utveckling.
- 85 olika arbetsgivare tog emot praoelever under vecka 16 respektive 17 vårterminen 2024.
I bild; Arbetsgivare som ser fram mot kommande praoveckor; Mia och Lena Kempe, Daftö Resort samt Magnus Widén, kommundirektör och Sara Arvenberg, tf förvaltningschef vid Barn- och utbildningsförvaltningen.
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson
SIDANSVARIG: