HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Examensdax i samhällsorientering för nyanlända

Det är inte alltid så lätt att förstå sig på Sverige när man är nyanländ! En särskild kurs i samhällsorientering hjälper därför nya Strömstadsbor att förstå allt från svenska traditioner till myndigheters uppdrag. I veckan var det examensdax med naturbesök och tipspromenad där kunskaperna testades.

Som ny i Strömstad går man en kurs i samhällsorientering på bortåt 100 timmar. Kursen genomförs på svenska med språkstöd på hemspråket – allt inom ramen för Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Kunskaperna hämtas in via teori, dialog, diskussion och reflektion.

Allt från aktuella ämnen som Covid-19, hur man klarar sig om man blir sjuk i Sverige, hur man vårdar sin hälsa i Sverige, att bilda familj och svenska högtider står på agendan. I kursplanen ingår även orientering i hur svenska myndigheter fungerar, äldrevård, återvinning, föreningsliv, Sveriges historia och kultur.

Till skillnad från en rad andra Bohuskommuner hålls kursen i Strömstad lokalt på plats. Besök runt om i kommunen är en viktig del. Det blir bland annat besök på Räddningstjänsten, vid ambulansen, polisstationen, socialtjänsten, i förskola och skola, på arbetsförmedlingen och andra samhällsinstitutioner.

I förra veckan låg fokus på hur man som nyanländ kan ta till vara på lokala möjligheter till bad, kultur, skog, natur och hav. Besök gjordes bland annat i Hålkedalen, på Skurveskär, Lokstallet, Skagerack, terrängbanan vid Erlanseröd och på Röseberget med sin fina utsikt. Årets kurs startade i april för deltagare med både franska, tigrinska och arabiska som modersmål. Välkomna hit ska ni vara!

Rubrik

Text

Rubrik

Text

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: