HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Kvinna som kliver över en klippskreva.

Bohuslän tar klivet mot en hållbar besöksnäring – Strömstad och Tanum först ut att ansluta sig till Hållbarhetsklivet!

Sedan 2014 samverkar Bohusläns kommuner och besöksnäringens aktörer kring Bohuslän som destination och för att stärka besöksnäringens utveckling, samarbetet kallas ”Ett enat Bohuslän”. Nytt fokusområde för samarbetet år 2020 är hållbarhet där Strömstads och Tanums kommuner är ansvariga för arbetet.

Ambitionen för ett organiserat och målmedvetet hållbarhetsarbete startade redan hösten 2019 då Strömstads och Tanums kommuner tillsammans med Turistrådet Västsverige gav Kosterhavets nationalpark en 10-årig födelsedagspresent, med ett löfte om att gemensamt inleda ett arbete för att sträva mot en hållbar destinationsutveckling.

Samtidigt lanseras nu Hållbarhetsklivet, Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring där offentliga och privata aktörer agerar för att ställa om till ett hållbart samhälle, utvecklat av Turistrådet Västsverige AB. Hållbarhetsklivet är direkt kopplat till flera av de 17 målen i Agenda 2030, och baseras på fyra grundläggande principer som blir utgångspunkten inom utveckling och marknadsföring av besöksnäringen i Västsverige. Principerna innefattar följande områden;

  • Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt
  • Bra för både boende och besökare
  • Fler besökare när och där det inte är fullt
  • Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

Strömstad och Tanum först ut

I förra veckan tog kommunstyrelsen i Strömstad beslutet att ansluta sig till Hållbarhetsklivet.

”Att arbeta målmedvetet tillsammans för en hållbar utveckling av vår destination och vår besöksnäring ligger helt rätt i tiden, inte minst med tanke på att vi har Sveriges enda marina nationalpark Kosterhavet runt hörnet”, säger Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Strömstad.

Idag tog kommunstyrelsen i Tanum beslutet att ställa sig bakom Hållbarhetsklivet.

”Tanums kommun har sedan tidigare tagit steg mot att strategiskt arbeta för en hållbar destinationsutveckling, genom olika projekt samt att kommunen nyligen antogs en klimat- och miljöstrategin där besöksnäringen pekas ut. Så att ställa oss bakom Turistrådets initiativ ligger helt i linje med våra ambitioner och tidigare initiativ”, säger Liselotte Fröjd kommunstyrelsens ordförande i Tanum.

Samarbete och samsyn är viktiga nycklar till framgång för en hållbar destination.

”Strömstad och Tanum är kommuner som har ett starkt hållbarhetsarbete och som ligger i framkant när det gäller frågor om hållbar besöksnäring. Därför känns det extra kul att just dessa kommuner är först ut med att fatta beslut om att ansluta sig till Hållbarhetsklivet. Turistrådets mål är att samtliga kommuner i Västra Götaland skall följa deras exempel. Det är när vi arbetar allihop tillsammans som vi verkligen kan göra skillnad”, säger Fredrik Lindén och Marie Linde från Turistrådet Västsverige.

Nästa steg i hållbarhetsarbetet blir ett gemensamt webbinarium den 1 december för företagare, politiker och tjänstemän i hela Bohuslän.

Mer information om Hållbarhetsklivet

Turistrådet har lanserat sajten hallbarhetsklivet.selänk till annan webbplats där man har samlat initiativ från västsvenska besöksnäringsföretag och kommuner, som berättar hur de själva arbetar med hållbarhet i sina verksamheter.

Kontakt

Strömstads kommun, Åsa Massleberg, turistchef och kontaktperson för Ett Enat Bohuslän, asa.massleberg@stromstad.se

Tanum kommun, Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare och kontaktperson för Ett Enat Bohuslän, elenor.olofsson@tanum.se


Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: