Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Altaner – när behövs bygglov?

Sommartid vill många njuta av sin ledighet på en altan. Plan- och byggavdelningen får så här års många frågor om vad som gäller i fråga om bygglov för just altaner. Här vägledning för dig som går i altantankar!

Behövs bygglov eller inte?

Ett generellt svar är inte alltid lätt att ge, de unika förutsättningarna på platsen avgör. Normalt gäller att en altan byggd direkt på marken utan väggar och tak på egen tomt, inte kräver något bygglov. Planerar du däremot en större konstruktion med väggar och tak och som kanske även är upphöjd från marken med räcken eller liknande, är det troligt att altanen behöver bygglov.

Bygglov för allas trivsel och säkerhet

Kravet på bygglov för altaner är i stor utsträckning en säkerhetsfråga. Syftet är att säkerställa att konstruktionen uppfyller de krav som finns i fråga om säkerhet. Större altaner behöver alltid vara konstruerade så att många personer samtidigt kan vistas på altanen.

En annan prövning som görs i bygglovet är om altanen är av den omfattningen att den ska räknas in i den byggnadsarea som är tillåten på fastigheten. Arean måste stämma överens med gällande detaljplan. En altan ska vara ett tillskott för dig på din fastighet utan att vara en olägenhet för din granne, detta bedöms också i bygglovsgranskningen.

Hör av dig till plan- och byggavdelningen om du undrar vad som gäller!

Läs mer om bygglov för altaner och uteplatser

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: