Allemansrätt: inte störa - inte förstöra
Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Så här års är det många som vistas i kust och skärgård och vi får ofta frågor om vad som gäller. Här vägledning och källor till mer information!
Allemansrätten är en sedvanerätt, och det är inte alltid klart hur den ska tolkas. Att besökare kan känna sig välkomna till vår vackra kust är viktigt, samtidigt ska inte tillfälliga besök leda till oacceptabel störning på egen tomt. Naturvårdsverket ger vägledning: ”Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land. Inte störa – inte förstöra!”
Att tillfälligt förtöja eller bada vid en brygga som ligger utanför en tomt finns det inget förbud mot. En förutsättning är att den som äger bryggan inte blir hindrad från att använda sin brygga. Åker du båt får du alltså gå i land, bada, ankra och tillfälligt förtöja vid strand som inte tillhör tomt, eller som är skyddat för fågelliv eller annat. Tomt är det område närmast ett hus där de som bor ska kunna känna sig ostörda.
Vattenskoter får köras på allmänna farleder. I övriga vatten är de inte tillåtet att köra vattenskoter. I Sverige gäller krav på förarbevis för att köra vattenskoter.
I skyddade områden som Kosterhavets nationalpark och angränsande naturreservat finns det särskilda regler som kan begränsa allemansrätten. Kontrollera därför vad som gäller om du vill tälta eller förtöja en båt i nationalparken och i naturreservaten.
Mer om allemansrätten:
Text
Text
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson
SIDANSVARIG: