HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Allemansrätt: inte störa - inte förstöra

Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Så här års är det många som vistas i kust och skärgård och vi får ofta frågor om vad som gäller. Här vägledning och källor till mer information!

Allemansrätten är en sedvanerätt, och det är inte alltid klart hur den ska tolkas. Att besökare kan känna sig välkomna till vår vackra kust är viktigt, samtidigt ska inte tillfälliga besök leda till oacceptabel störning på egen tomt. Naturvårdsverket ger vägledning: ”Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land. Inte störa – inte förstöra!”

Att tillfälligt förtöja eller bada vid en brygga som ligger utanför en tomt finns det inget förbud mot. En förutsättning är att den som äger bryggan inte blir hindrad från att använda sin brygga. Åker du båt får du alltså gå i land, bada, ankra och tillfälligt förtöja vid strand som inte tillhör tomt, eller som är skyddat för fågelliv eller annat. Tomt är det område närmast ett hus där de som bor ska kunna känna sig ostörda. Det är risken att störa som avgör hur nära ett hus du kan uppehålla dig. Vattenskoter får köras på allmänna farleder. Dessutom kan länsstyrelsen besluta om vattenskoterområden. I övriga vatten är de inte tillåtet att köra vattenskoter.

I skyddade områden som Kosterhavets nationalpark och angränsande naturreservat finns det särskilda regler som kan begränsa allemansrätten. Kontrollera därför vad som gäller i fråga om att tälta eller förtöja en båt i nationalparken och i naturreservaten.

Mer om allemansrätten:

Naturvårdsverket om båtliv och allemansrätt
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturvårdsverket om hemfridszon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsstyrelsen om regler i Kosterhavets nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rubrik

Text

Rubrik

Text

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: