
Projekt kring mat från havet
1 april 2024-28 februari 2025 pågår projektet "Introducing marine sustainable food resources in Life at Sea" (MARSUS) som ska sätta mat från havet i fokus för alla elever på Strömstad Gymnasium!
Projektet är kopplat till nätverket för European Blue Schools och finansieras delvis av den europeiska organisationen ProBleu. Att få testa mer mat från havet har varit en önskan från våra elever. I samarbete med lokala företag gör vi på Strömstad gymnasium nu verklighet av det. Projektet sammanfaller med skolans årliga marina temadag som år 2024 hade ett extra fokus på att introducera blå mat för eleverna. På bilderna nedan syns ett litet urval av allt eleverna fick smaka på under temadagen, färska Kosterhavsräkor, tångfrallor, havswok och popcorn kryddade med olika typer av algpulver.

I januari 2025 genomfördes den sista aktiviteten i projektet - en minimässa där skolans närmare 140 elever i årskurs 1 fick chansen att prova spännande produkter från havet. På menyn? Kosterostron, musselnuggets, lasagne gjord på cionafärs, havsnuggets med svensk sockertång, tångknäckebröd, mördegskaka med tång och en fräsch asiatisk tångsallad. Dagen genomfördes på skolan där eleverna klassvis fick träffa företag som delade med sig av både smakprover och kunskap om hållbar produktion av havsbaserade livsmedel. En mycket givande och lärorik dag med massa nya spännande smakupplevelser!
