Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00
Öppetider
Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Felanmälan
Ställ en fråga
Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.
Lämna en synpunkt
Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.
felanmälan
Den som driver ett livsmedelsföretag skall utöva egenkontroll över sin verksamhet. Den ska vara anpassad efter den verksamhet som företaget har. Syftet med egenkontrollen är både att förebygga hälsorisker och att säkerställa redligheten (t ex genom korrekt märkning).
För att egenkontrollen ska fungera på ett bra sätt krävs att varje företag tar fram rutiner som beskriver hur man arbetar med olika frågor. Som tillverkare eller säljare tar Du ansvar för att dina produkter uppfyller kraven på hygien och redlighet.
En fungerande egenkontroll ger dina produkter en kvalitet som Du med säkerhet kan stå för. Lagstiftningen syftar till att ge konsumenten säkra livsmedel. Maten ska vara ofarlig och innehålla det som utlovas.
I ditt företag ska du bygga upp ett kvalitetssystem för egenkontroll. Det är en mycket viktig del av företagets totala kvalitetssäkring, rutinerna i systemet skall vara baserat på:
Livsmedelshanteringen är aldrig riskfri ur mikrobiologisk synpunkt. Bakterier kan växa till och livsmedel kan förorenas på många olika sätt. Egenkontrollens syfte är att minska riskerna genom att så tidigt som möjligt i hanteringen sätta in vettiga kontroller och åtgärder.
Det är inte lätt att göra ett egenkontrollprogram. En förutsättning för att kunna skapa ett fungerande egenkontrollprogram är ha kunskaper i livsmedelshygien. Till hjälp att bygga upp ett system kan finnas branschvisa riktlinjer, t ex för restaurang, butik m m. Har Du aldrig fått någon utbildning i det eller känner dig osäker bör Du utbilda dig. Miljö- och byggförvaltningen kan ge råd och informationsmaterial om livsmedelshygien.
Oavsett om en verksamhet ska registreras så ska samma mål uppfyllas, det vill säga säkra livsmedel.
Kommuncenter
0526-190 00
mbn@stromstad.se
Besöksadress
Kommuncenter
Norra Bergsgatan 23
Livsmedelsinspektörer
Daniel Lomgård Lans
0526-193 73
daniel.lomgardlans@stromstad.se
Helena Siljeberg
0526-193 63
helena.siljeberg@stromstad.se
Strömstads Kommun
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00
Öppettider
Måndag- fredag
08.00-12.00 och 13.00-16.30
Sidor för intern inloggning