MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Fakta om näringslivet

Strömstads näringsliv har under det senaste decenniet präglats av stark tillväxt tack vare det geografiska läget nära gränsen till Norge och den attraktiva kustmiljö som utgör en magnet för besöksnäringen.

Gränshandeln och besöksnäringen skapar goda förutsättningar för företagande i Strömstad. Mycket tack vare närheten till norska gränsen och med E6:an som passerar vår stad.

Sedan slutet av 1700-talet har saltstänkta upplevelser och kurortslivet lockat besökare till Strömstad. När det gäller mer traditionellt näringsliv finns stolta traditioner i fiske, stenbrytning och småskalig industriproduktion. Idag är handeln och besöksnäringen de dominerande näringarna.

Strömstad är Sveriges främsta gränshandelsort och handeln genererar ett stort antal besökare året runt. Gränshandeln beräknas omsätta cirka 8 miljarder kronor årligen, vilket innebär 21 miljoner kronor varje dag året runt.

Besöksnäringen är lika framgångsrik med ett stort utbud av hotell, campingplatser, gästhamnar etc. Besöksnäringen bidrar inte bara till ett stort antal direkta arbetstillfällen, utan ger också underlag för en rad servicefunktioner som transporter, underhåll, bevakning, hantverkare med flera och sysselsätter därmed många mindre företag i kommunen.

Tillsammans med våra grannar, Tanum i söder och Halden, Sarpsborg och Fredrikstad i Norge, bildar vi en mycket intressant tillväxtregion. Det växande näringslivet fortsätter att tillföra kommunen nya invånare.

Nyföretagandet har varit högt under hela 2000-talet. I Strömstad finns i nuläget cirka 2 000 företag.

Attraktiv boende- och företagsmiljö

Strömstad erbjuder livskvalité i form av goda boendemiljöer, trygghet, en god arbetsmarknad och möjligheter till en aktiv fritid. Samtidigt som vi välkomnar nya medborgare att komma för att bo och verka i Strömstads kommun bygger vi bostäder och satsar på samhällsservice som aldrig förr.

Ett expansivt näringsliv i en stark tillväxtregion 

Strömstad har ett strategiskt läge med närhet till en av Norges mest expansiva regioner Östfold med en befolkning på cirka två miljoner invånare. Strömstad ingår i en gemensam arbetsmarknadsregion med Halden, Sarpsborg, Fredrikstad och Tanum. Drygt tolv procent av Strömstads invånare har sina jobb i Norge.

Kommunen har en hög sysselsättningsgrad, arbetslösheten i kommunen är relativt sett låg.

Goda kommunikationer

Via motorvägen E6, som passerar genom kommunen, nås Oslo på drygt en och Göteborg på drygt 1,5 timme. Motorväg söderut löper hela vägen till Malmö och Köpenhamn. Strömstad trafikeras även av ett antal kommersiella långfärdsbussar som kör mellan Oslo och Göteborg/Malmö.

Tågtrafik via Bohusbanan och regionala expressbussar kopplar ihop Strömstad med övriga Bohuslän ner till Göteborg samt med Fyrstadsområdet runt Trollhättan/Vänersborg. Gränspendeln är en värdefull kollektiv förbindelse mellan Strömstad och Oslo.

Två färjelinjer mellan Strömstad och Sandefjord väst om Oslo transporterar ca 1,4 miljoner passagerare varje år. Färjor förbinder också Strömstad med Koster och Kosterhavets nationalpark samt med Skärhalden på ögruppen Hvaler i Norge.

Kontakt

Företagsetableringar:
Mats Brocker, kommundirektör,
0526 - 190 10 mats.brocker@stromstad.se

Richard Holm
Näringslivsutvecklare
0526- 191 69
richard.holm@stromstad.se

Allmänna frågor, tillståndsfrågor (livsmedel, miljö, bygglov, alkohol):
Kommuncenter
0526 - 190 00
kommuncenter@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: Richard Holm