MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Foto på Victoria Sädbom i sin butik.

Victoria Sädbom, butiksägare av Västerläge packar upp vårens varor.

Västerläge ställde om istället för att ge upp

Vi möter butiksägare Victoria Sädbom i Västerläges nya lokaler där vårens varor nu packas upp. Pandemin har krävt omställning. Det har varit stora och svåra beslut att ta ställning till. Västerläge valde att ta in extern kompetens i processen. Genom rådgivning från Almi fick butiken viktiga verktyg för att ställa om och hitta vägar framåt.

Victoria Sädbom hann att driva sin butik Västerläge i ett år innan pandemin slog till och lamslog Strömstads handel. Effekten blev direkt kännbar för butiken och hyran i den stora lokalen på Norra Hamngatan gick inte att matcha med det lilla inflödet av kunder.

Att stå ensam med stora beslut är svårt. Victoria lyfter fram Köpmannaföreningen och säger att hon som företagare fått ett ovärderligt stöd. Av dem fick hon veta att Almi erbjöd kostnadsfri ekonomisk rådgivning för företag och valde att ta kontakt. Dialogen med Almi öppnade för nya lösningar så att Victoria nu kan driva butiken vidare.

– Almi hjälpte mig med stöttning och rådgivning. Jag behövde inte sitta själv med mina stora beslut, säger Victoria och menar att det varit avgörande för att driva vidare.

I kontakten med Almi fick Victoria också en förfrågan om att vara med i den riktade satsningen på nätverk för kvinnliga företagare. Hon berättar att hon själv känt av en utsatthet och välkomnar initiativet att lyfta fram det kvinnliga företagandet.

Den lokala kraften betyder mycket

Den nya butikslokalen som ligger vägg i vägg med Kronjuvel är betydligt mindre än den förra, men sortimentet känns igen. Nu packas säsongens nya varor upp i väntan på våren. Förväntningarna är större än på länge att staden på nytt ska fyllas av liv. Victoria berättar att Strömstadsborna är en trogen kundgrupp och att det betytt oerhört mycket för alla stadens butiker att många handlat lokalt.

– Det är många som tagit sig tillbaka hit och tycker att det är en jättemysig lokal och de förstår ju såklart läget, berättar Victoria och hoppas på att våren ska väcka nytt liv i centrumhandeln nu när restriktionerna har släppt och gränsen mot Norge är öppen igen.

Våren 2021 gjordes en marknadskampanj för att locka svenska besökare till Strömstad, som gjordes i samverkan mellan kommunen, näringsliv och Turistrådet Västsverige. Victoria tycker själv att hon märkte av en positiv effekt av det, att hon fick fler svenska kunder. Kampanjen genomförs även i år för att fortsätta attrahera den svenska målgruppen.

Välkomnar möjlighet att lära mer om digital marknadsföring

Victoria berättar också att Köpmannaföreningen ska gå ut med en kampanj i norsk radio för att välkomna kunderna tillbaka till Strömstad. Hon konstaterar att reklam är dyrt, varför kraften i Köpmannaföreningen blir extra viktig. Personligen har hon använt sociala medier för att nå ut till sina kunder, men hennes kunskaper i det digitala sättet att marknadsföra sig är begränsat. Victoria välkomnar därför möjligheten som Utvecklingsarena Strömstad nu lyfter fram - att delta i kostnadsfria kurser genom satsningen Fenixz.

– Det hade varit jättebra att kunna lära sig mer om det och just veta hur man ska gå tillväga. Jag har tänkt att det där får bli nästa steg, säger Victoria.

Men först ska hennes pågående studier avslutas. Samtidigt som Victoria haft sin butik och försökt parera pandemin så har hon studerat heltid till sjuksköterska. Till historien hör också att hon och hennes enda anställd är höggravida båda två, därför är det också just nu stort fokus på att rekrytera.

Företagsbesök

Kommunen och Utvecklingsarena Strömstad gör företagsbesök, dessa syftar till att stärka dialogen mellan Strömstads kommun och näringslivet. Vill ditt företag ha besök? Ta kontakt med Richard Holm, näringslivsansvarig, richard.holm@stromstad.se eller Anja Sonerud, projektledare Utvecklingsarena Strömstad anja.sonerud@stromstad.se.


Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: Richard Holm