Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)
Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna

Foto på Lucas Salomonsson

Skotvätt och second hand på 452 Vintage

Han är ung, han är modig och hans satsning på återbruk och second hand ligger helt rätt i dagens hållbarhetstänk. I butiken 452 Vintage säljer Lucas Salomonsson begagnade märkeskläder och skor. Han har också en av Sveriges tre skotvättar. Butiken har bara varit i gång i ett par månader men Lucas har redan siktet inställt på Europamarknaden.

En av de yngsta företagarna i staden är Lucas Salomonsson som öppnade sin butik 452 Vintage mitt i kallaste januari. Flera månader innan han öppnade butiken på Västra Klevgatan såg han till att skapa intresse genom att aktivt arbeta med digitala kanaler och skapa engagemang bland vänner och bekanta. När han väl slog upp portarna fanns redan en intresserad kundkrets. Lucas berättar att han inte lagt en krona på marknadsföring hittills. Genom sociala medier visar han sina produkter och berättar att hälften av försäljningen sker just så.

Utmaning att ta sig ut i e-handeln

Nu arbetar Lucas intensivt med butikens hemsida. Han tänker ta sig ut på den europeiska marknaden så fort som möjligt. Han vill dessutom lansera sina egna tröjor. Hemsidan har han valt att ansluta till en stor internationell e-handelsplattform, så nu gäller det att få allt på sidan översatt till engelska.

Att bygga en egen hemsida från grunden har varit lite av en utmaning berättar Lucas, han skulle gärna gått en kurs för att få bättre koll på alla moment.

– Där det tar stopp just nu är bland annat de olika betalsätten man kan välja mellan och hur det ska kopplas till olika fraktbolag, säger Lucas.

Det är många moment att ta ställning till i etablerandet av en e-handel. Lucas välkomnar därför den satsning som Utvecklingsarena Strömstad nu gör där man kartlägger vad mindre företag står inför när de vill etablera e-handel och utifrån det finna kurspaket som matchar behoven.

Tar med sig skotvätten på turné

Affärsidén om att sälja begagnade märkeskläder och skor och samtidigt erbjuda skotvätt växte fram under tiden Lucas jobbade i en sportbutik i Strömstad. Han noterade att många kunder kom in och köpte nya skor för att de gamla var smutsiga. Han fick också förfrågningar om hur man kunde få tag i ovanliga skomärken, sådana han själv har på fötterna. Inte helt oväntat känner han också till den utbredda trenden i USA med att tvätta skor.

– I USA står de i korridorer på köpcentren och tvättar folks skor. Det går så snabbt, det räcker med ett par, tre minuter så är det klart. Så det har jag tänkt att jag ska göra till sommaren, berättar Lucas.

Planen är att ta med sig skotvätten runt på turné och förutom att tvätta skor på shoppingcenter, tänker han finnas tillgänglig vid olika evenemang i Strömstad, bland annat i samband med att skateparken ska invigas i juni. Han har även golfspelare i åtanke, som kanske vill putsa sina skor när säsongen drar igång.

Vill inspirera andra att handla hållbart

Hållbarhetstänket har funnits med Lucas sedan länge och second hand är för honom ett självklart val. Han berättar att han aldrig köpt ett enda nytt klädesplagg eller en ny sko, mest på grund av intresset för skomärken och märkeskläder.

– Många av de skor jag köper släpps bara i en limiterad upplaga på internet och då blir det att jag måste köpa dem i andrahand, säger Lucas och tycker det skulle vara kul att kunna inspirera andra att också handla second hand.

Han berättar att butiken lockar till sig både gammal och ung. Kläderna drar till sig den unga publiken och skotvätten lockar mest de äldre. Samtidigt tror Lucas att kundgrupperna går att styra mycket beroende på vad han lägger ut i sina sociala medier.

– Om jag lägger ut filmklipp där jag bara tvättar läderskor så får jag en kundgrupp som är 40 plus. Lägger jag däremot ut filmer på när jag tvättar sneakers så kommer jag få hit de yngre, säger Lucas.

Goda råd längs vägen

Det finns en rad olika aktörer att ta hjälp ifrån när man står inför att starta ett företag. Lucas har en bekant som är företagsrådgivare på bank, därför blev det naturligt för Lucas att vända sig dit för hjälp i ett första skede. Det var så han kom igång och registrerade sitt företag. Men Lucas berättar att han också fått mycket stöd från andra lokala företagare i Strömstad som generöst delat med sig av egna erfarenheter och kontakter.

– Det var så jag fick kontakt med Utvecklingsarenan, berättar Lucas och lyfter de lokala branschkollegorna som väldigt värdefulla.

Genom Utvecklingsarena Strömstad har Lucas fått kontakt med Nyföretagarcentrum, som ger kostnadsfri rådgivning vid företagsuppstart. Han har även fått kontakt med Almis företagsrådgivare som han träffat på plats i Strömstad. Det första mötet ska snart följas upp med ytterligare ett - en möjlighet att få kostnadsfri vägledning inför företagets nästa utvecklingsfas.

Företaget Vintage 452 är nybliven medlem i Köpmannaföreningen och Lucas tycker de lokala kontakterna är viktiga. Han ser stor potential i samarbeten mellan butiker. Han tror också att det kommer bli en riktigt bra vår och sommar i Strömstad, inte minst en spännande fas för en nyöppnad butik.

Företagsbesök

Kommunen och Utvecklingsarena Strömstad gör företagsbesök, dessa syftar till att stärka dialogen mellan Strömstads kommun och näringslivet. Vill ditt företag ha besök? Ta kontakt med Richard Holm, näringslivsansvarig, richard.holm@stromstad.se eller Anja Sonerud, projektledare Utvecklingsarena Strömstad anja.sonerud@stromstad.se.


Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: Richard Holm