Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Bildcollage från resan

Med siktet mot framtidens möjligheter och utmaningar

- Kunskaper utbyttes under elektrifieringsmässa

Den 7-8 juli anslöt Utvecklingsarena Strömstad till festivalen ”Fest i Stadsparken” där Strömstads kommun var medarrangör. Utvecklingsarenan bjöd in till ett kunskapsarrangemang med fokus på hållbarhet, elektrifiering och grön omställning.

Framstående företag från Sverige och Norge samt lokalt näringsliv och lokala politiker bjöds in till Oscarsplatsen och möttes för ett informationsutbyte, mat och mingel. Från podiet blev det korta företagspresentationer men också information om bland annat Norges elektrifieringsstrategi; satsningen Smart Innovation Norway samt energissmarta tips från Energirådgivarna i Fyrbodal.

Oscarsplatsen var också utställningsplats för elbilar, elcyklar och elmaskiner samt elbåtar som låg förtöjda i Södra hamnen. Besökare fick prova att glida fram ljudlöst i elbåt, surfa fram på eldriven surfingbräda och provköra elbil.

Företagen som fanns representerade under elektrifieringsmässan var Koster Marin, Elevio, Vattenfall, BR Axelssons el, Energirådgivarna i Fyrbodal, Brandts bil och Brandts båt, Strana, Tillquist, mTabs, SAMS och Smart Innovation Norway. Koster Marin har precis byggt om en av sina katamaraner till eldrift och fick tillfälle att berätta hur processen gått till och hur det fungerar. Fyll på om du vill.

Elektrifieringsmässan fick god respons från såväl utställare som besökare. Den gjordes utifrån ett kunskapsperspektiv med fokus på hållbarhet, elektrifiering och grön omställning - något som Utvecklingsarena Strömstad vill uppmuntra till och vara delaktig i. Framför allt i syftet att inspirera och få med det lokala näringslivet på omställningsresan. En resa som dels handlar om att bli ett fossiloberoende samhälle men också om att hitta nya innovativa sätt till utveckling.

Energirådgivarna i Fyrbodal, Pål Kindholm och Eva Ginstrup, fanns på plats båda mässdagarna.

– Elektrifiering av transporter är en avgörande pusselbit i det hållbara samhälle vi bygger nu. Elcyklar, elbilar och eldrivna arbetsmaskiner är redan det självklara valet för många och nu kommer även båtarna. Många tog chansen att prata med oss energi- och klimatrådgivare som ger kostnadsfri och oberoende rådgivning, just nu mycket om laddning, solceller och batterier, berättar Pål Kindholm.

I satsningen ”Hela Sverige laddar” som just nu pågår, hjälper energirådgivarna företag, organisationer och hushåll med frågor om laddning.

Hösten i Strömstad kommer bjuda på ännu flera matnyttiga arrangemang med fokus på grön omställning. Håll bland annat utkik den 11 och 12 november, då två större händelser tar plats; "Gröna mötesplatser" samt arrangemanget ”Strömstad in light”.

Film om omställning


Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: Richard Holm