MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Grått snickarförkläde med läderband och med företaget Skogshults logotyp i vitt

Företagsbesök hos Skogshult Snickeri & Byggnadsvård som värnar om hantverk och hållbarhet

Skogshult är ett snickeri i Strömstad som strävar efter att behålla träets naturliga strukturer och identitet i stor grad behålls – produkterna som lämnar verkstaden är unika och andas hantverk. Man har valt att hålla produktionen småskalig, fokuserar på hållbarhet och månar om det lokala. De allra flesta produkter hamnar i norra Bohuslän när de lämnar verkstaden.

Mårten Gille, ägare till Skogshult, är i full gång med dagens projekt när Anja Sonerud, från Utvecklingsarena Strömstad kliver in genom dörrarna till den nya verkstaden för att besöka företaget.

Längs väggarna står långa och breda plank uppradade, ingen är den andra lik. På sågverken blir dessa plank ratade, i Skogshults verkstad blir de förvandlade till unika möbler och bruksföremål med särprägel. Mårten har stor respekt för naturens resurser, att använda hela trädet är en del av företagets affärsplan. Möblerna man tillverkar byggs till stor del av återbrukat material.

– Våra kunder är intresserade av hållbarhet, de är på jakt efter möbler och interiör av hög kvalitet med lång livslängd. Vi har hittat en nisch som ligger rätt i tiden, säger Mårten.

Visionen om att kunna ägna sig helhjärtat åt finsnickeri och byggnadsvård hade funnits under många år, och efter 17 år i bygg- och inredningssnickeribranschen valde Mårten att starta eget. Företaget startades 2013 på gården Skogshult utanför Strömstad. De första möblerna byggdes i den gamla vedboden som inreddes till minisnickeri, men efterfrågan växte och en ny lokal ordnades med plats för större projekt. De första maskinerna kom från en farbror som tidigare drivit båtbyggeri i Skee. Nu har tiden kommit för en helt ny verkstad. Den nybyggda lokalen, som blev klar 2020, är ljus och rymmer allt en verkstad behöver. Tillgången till plank är avgörande för företagets produktion.

– Jag har letat i gamla lador och kommit över fantastiska plank genom åren. I samverkan med mindre sågverk har jag även fått tag på udda bitar, de som har den rätta identiteten och strukturen för att bli uttrycksfulla i den färdiga möbeln, säger Mårten.

Nästa steg är att kunna såga och torka eget virke och bli självförsörjande på plank, något Skogshult håller på att realisera genom ett eget sågverk som anländer inom kort.

Det digitala skyltfönstret är viktigt för Skogshult, där Mårten i bild och film presenterar vägen från plank till färdig produkt. Följarna kan se hantverket i detalj. Att synas digitalt är ett sätt att bygga företagets varumärke, vilket kompletteras med en webbshop. Ett av många lokala projekt kan ses på restaurang Strandkanten på Nordkoster, där varje möbel är unik och flera av dem har ett marint inslag. Bredden av produkter man kan skapa är något Mårten lyfter fram som en styrka i yrket, att hantverket får ta plats och hela tiden kan utvecklas.

Mårtens intresse för traditionellt hantverk återspeglas i många av företagets restaurerings- och byggnadsvårdsprojekt. Han arbetar främst med handverktyg på gammalt vis, för att hålla traditionen vid liv – det kan vara uppdrag med fönsterrenoveringar eller kopiering av gamla förlagor av dörrar. I dessa fall jobbar han med kärnvirke av högsta klass och väderskyddar med linolja på gammalt vis.

Samarbete med lokala bygg- och snickarfirmor leder till nya affärsmöjligheter för Skogshult och marknaden för specialgjorda inredningsdetaljer växer.

– Detta är en typ av projekt jag gärna arbetar med, det kreativa får stor plats när man arbetar med skräddarsydda och platsbyggda interiördetaljer – och samverkan med andra hantverkare lokalt är givande, berättar Mårten.

Företagsbesök

Kommunen och Utvecklingsarena Strömstad gör gärna företagsbesök, dessa syftar till att stärka dialogen mellan Strömstads kommun och näringslivet. Vill ditt företag ha besök? Ta kontakt med Richard Holm, näringslivsansvarig, richard.holm@stromstad.se eller Anja Sonerud, projektledare Utvecklingsarena Strömstad anja.sonerud@stromstad.se.


Här ser du några exempel på vad som kan tillverkas hos Skogshult.
Klicka på bilden för att förstora

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Richard Holm