MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Bildcollage från resan

Bohuslänska smaker från Strömstad fick gehör på belgisk matmarknad

Tre representanter från Strömstad som ingår i Leaderprojektet Local Eat tillbringade i början av juni tre dagar i belgiska Bastogne. Här tog de del av  lokal matproduktion med korta livsmedelskedjkor och presenterade bohuslänska delikatesser. 

I dryga två års tid har Leaderprojektet Local Eat gjort det möjligt för aktörer i Frankrike, Belgien, Finland, och Sverige att utbyta kunskap och erfarenheter med varandra.  Sex olika Leaderområden ingår i projektet varav Sverige har två; Lundaland samt Bohuskust och gränsland. 

Producenter och olika stödorganisationer har i nära samarbete fått se hur respektive land jobbar med lokal matproduktion och med korta livsmedelskedjor. Under tre dagar i juni bar det iväg till Bastogne vid Ardennerna i Vallonien, sydöstra Belgien. Från Strömstad medverkade Christian Vorbeck (Ostrea Aquaculture), Karin Björk (Bygdens saluhall) och Ingela Skärström (Styrelsemedlem i Leader samt representant för Svinesundskommittén).

Under vistelsen gjordes en rad besök hos lokala producenter. Bland annat en buffelfarm som framställer högkvalitativ buffelmozzarella, buffelpastrami och andra ostar. Farmen och produktionen drivs av en före detta mjölkbonde som sadlat om efter att ha tröttnat på de låga mjölkpriserna. Det gjordes också besök på flera ekologiska spannmålsgårdar där man i huvudsak odlar dinkelmjöl. Här tar gårdsägarna själva hand om hela kedjan från odling, malning, bakning och försäljning av bröd. Investeringen är stor och kraften som krävs avsevärd, men engagemanget och hjärtat för verksamheten är deras drivkraft. En del av spannmålet levereras till lokala ölbryggerier, som också besöktes under vistelsen.

En lastpall full av bohuslänska produkter följde med till Belgien och fick möjlighet att presenteras på en lokal matmarknad. Här fanns Ostron från Ostrea Aquaculture, Havsknäcke från Nordic Seafarm, Tångknäcke från Bryggudden, rökt tångpulver från Bryggudden, musselpulver från Musselfeed, äpplemust från Nöddö Musteri samt aroniadricka, havtornsdricka och havtornssylt från Wideum.

– Bohuslänska ostron blev streetfood, säger Ingela Skärström begeistrat och berättar att intresset var stort från de lokala besökarna.

Karin Björk som inom Leader drivit projektet Bygdens saluhall med matmarknad på Oscarsplatsen i Strömstad, blev väldigt inspirerad av resan och av den företeelse matmarknaden bjöd på i Bastogne.

– När man har lokal marknad i Belgien så är det folkfest. Man stannar länge, familjer samlas, man provsmakar, pratar och äter en bit. Med maten i centrum blir det folkfest på den lilla parkeringsplatsen. Det tycker jag känns väldigt inspirerande och det är något som jag verkligen hoppas vi kan återskapa här hemma, berättar hon.


Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: Richard Holm