MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Lise-Lotte Arnäs, barnbibliotekarie hjälper två barn.

Hallå där – Lise-Lotte Arnäs, barnbibliotekarie

Du har just varit på en barnbokskonferens i Stavanger – berätta!

- Det var en mycket givande och lärorik upplevelse. Vi fick möta författare som Per Gustavsson, Åsa Lind, Mari Kanstad Johnsen, Stian Hole, Måns Gahrton och många fler. Temat för konferensen handlade om det visuella och gick under namnet ”Den visuelle vendningen”. Vi fick möta många illustratörer, och fick smakprov på hur det kombinerade yrket som både författare och illustratör kan te sig. Här gavs många intressanta perspektiv; vad ska man till exempel tänka på när man illustrerar en berättelse helt utan ord? Vilka skillnader finns i skapandet av skönlitterära respektive faktabaserade serieböcker?

- Inte nog med det – konferensen bjöd på mycket annat också. Vi fick följa processen i hur Lisa Aisatos bok om Odd blev till animerad film, liksom en genomgång av bokpoder som riktar sig till bland annat pedagoger, föräldrar och bibliotekarier. Vi fick också vandra omkring i Åsa Linds och Per Gustavssons upplevelseutställning kring boken ”Äskil äter träd”, samt lyssna till läsmetoden kallad Barnboksbad. En fantastisk upplevelse helt enkelt!

Vad gör du som barnboksbibliotekarie?

- Det handlar om att stimulera barn att läsa och se till att det finns bra litteratur för barn. Jag arbetar också uppsökande och är ute på förskolor och skolor och läser eller bokpratar för barn. Jag ordnar författarbesök för barn i olika åldrar och arrangerar aktiviteter som teaterföreställningar, pyssel, tävlingar m.m. under lovveckorna. Scrapbooking har varit en favorit. Skrivarkurser för barn, utbildning för föräldrar och pedagoger och utvecklingsarbete är andra delar av jobbet.

Vad vill barn läsa idag?

- Väldigt populärt just nu är böcker i serieformat, eller böcker som kombinerar löpande text med seriestilen. Vid sidan av det får jag mycket frågor om skönlitteratur som handlar om olika djur, särskilt hundar och hästar. Böcker som präglas av humor är också mycket populärt. Några tips i den genren är böckerna om Sune eller Rolf. Barn frågar också en hel del efter skräck, gärna med inslag av övernaturligt. Spökerier är kul, liksom deckare. Intresset för Martin Widmarks LasseMaja och Nelly Rapp är konstant.

Vad är utmaningarna i ditt jobb?

- Att det inte är alla som vill läsa. En del tycker att det är tråkigt och känner ett motstånd. Min största utmaning är att hitta framkomliga vägar som gör läsningen kul istället för tråkigt för dessa barn. Det är mycket viktigt hur jag förmedlar böcker. Bokpratet och högläsningen ska vara rolig och spännande. Jag behöver också ha en bred kunskap om utbudet av barnböcker. På så sätt har jag möjlighet att plocka fram flera alternativ när barnen frågar. Val av böcker inför bokprat i en grupp eller klass kan vara en utmaning. Man får välja böcker som man tror kan passar många, men det är inte alltid man prickar rätt.

Höjdpunkter i jobbet?

- Utan tvekan är det högläsning och bokprat för barnen som är höjdpunkten med mitt jobb. När barnen uppskattar läsningen eller kommer ihåg en bok vi har pratat om eller läst tidigare får man en enorm kick. Då känns det som att man har lyckats.

Ett riktigt bra boktips för 10-åringar!?

- Jag har svårt att välja en bok, men några författare tycker jag skriver fantastiskt bra för åldern. Vill man läsa om kärlek och vänskap kan man välja någon av Johanna Lindbäcks böcker. Hon har på senare år skrivit böckerna om Majken, första boken heter ”Lite ihop” . Nu senast har hon skrivit ”Jan Svensson” som handlar om en kille i mellanstadieåldern som flytta till Luleå från Stockholm. Vem är man nu, i en helt ny stad, ny skola…? Vill man läsa skräck är Kristina Ohlssons böcker bra. Här har vi serien med första boken ”Glasbarnen”. Hon har nu kommit med en ny bok, ”Det magiska hjärtat”, som kanske mer går åt magi/fantasy-hållet. Robertas bästa vän är mycket sjuk, och Roberta kommer i besittning av en magisk jordglob som uppfyller ens högsta önskan. Vill man läsa thrillers eller deckare är Petter Lidbecks böcker fantastiska. Nu senast har han skrivit ”Det vita huset” – en thriller med många överraskningar.

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson