HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Skymtar två personer genom fönstret i en veranda.

Månskensbonden & Byggingenjören

“Om vi bjuder över vänner på middag brukar Magnus dyka upp lerig, fem minuter innan gästerna kommer.”

Allting började på morgonen efter att de fått sitt första gemensamma barn och Magnus säger “vi köper gården!” Och där stod de, med ett hus i behov av renovering, nyfödd bebis, ladugårdar, maskiner och 50 hektar åkerjord.

– Det kändes omtumlande, men rätt!, berättar Petra Waldschmidt vid köksbordet i deras stora kök.

Idag har Petra och hennes sambo Magnus Andersson arrenderat mer mark, och odlar på 130 hektar. Huset är renoverat. Solen skiner in genom burspråket i det vitmålade huset med gröna knutar. I trädgården vittnar leksaker om deras barn, Smilla sex år och Jakob tre år som är i skolan vid tiden för vårt samtal. Magnus har även två större döttrar, Annie och Elsa.

– Vi bor ju centralt, säger Magnus och skrattar. Skolan ligger på andra sidan åkern, och våra barn har många kompisar som bor i närheten.

I Mellegårdens skola kan barnen gå tills de går i 6:an, sen blir det till att åka in till stan. Att ha en liten bit att åka är bara en vanesak. Vi har nära till lugn och ro istället, och framförallt nära till naturen. Både Petra och Magnus driver eget företag vid sidan av gården. Petra är byggingenjör, kontrollansvarig och arkitekt. Hon trivs bra med sitt jobb och skulle aldrig vilja sluta. Hon har kontor hemma på gården men är ofta ute hos kunder. Petra förklarar att hon även är ekonomen som sköter gårdens alla papper medan Magnus är bonden som är ute på åkern.

– Men visst händer det att jag också kör traktor! Ibland måste man vara två på åkern, berättar Petra. Vi odlar bland annat vete, havre och baljväxter, men det varierar från år till år. Om man odlar samma sak i samma jord varje år så utarmar man den på näring och får sämre skörd och mer skadedjur

Nödvändig frihet

Magnus har en entreprenadfirma och är ofta iväg på dagarna. Att driva eget företag skapar en nödvändig frihet, han kan lättare anpassa arbetet efter gårdens rytm. Ibland är det saker som måste göras på gården och då är det svårt att ha en anställning. Magnus har som målbild att någon gång sluta vara en “månskensbonde” och kunna lägga all sin tid på gården. Petra förklarar att en månskensbonde är en bonde som jobbar med annat på dagarna och bara har tid att bruka jorden i månens sken på kvällen. Den framtida utvecklingen för gården är inte bestämd, men de funderar på att skaffa djur. Främst för att få gödsel och kunna odla mer ekologiskt. Petra och Magnus är överens om att en del av tjusningen med lantbruket är närheten till naturen, man anpassar sig till vädret och lär sig uppskatta alla årstiderna.

– Det är nog oftare jag längtar ut i solen än att Magnus längtar in i värmen, berättar Petra och tittar på Magnus som nickar instämmande.

– När odlingssäsongen drar igång så ser man inte mycket av Magnus. Han har fullt sjå med gården och åkern. Det är mycket att göra, berättar Petra.

– Själv försöker jag ha ordning på allt annat, barnen och huset. Och mitt eget jobb förstås. Om vi bjuder över vänner på middag brukar Magnus dyka upp lerig, fem minuter innan gästerna kommer.

Havet är nära

Petra ser ut över den stora åkern och vidderna, hon berättar att man aldrig blir mätt på utsikten. Men hur vackert det än är så har havet en stor plats i hjärtat, det är dit hon åker för att samla sina tankar eller för att spendera ledig tid med barnen.

– Det är viktigt för mig att barnen också får havet i sina liv. Den egna båten ligger på Resö, väntandes på soliga sommardagar och ledig tid.

– Den båten var ett krav från min sida. Är man uppvuxen vid havet så är man!

Petra och Magnus är överens om att platser som Näsinge kommer att befolkas mer, dels för att det är dyrt att bo och bygga i stan, men även för att många vill ha ett annat sorts liv, nära naturen.

– Och om någon går i skaffagård-tankar så är det bara att köra!, säger Magnus och pekar med hela handen. Det är ett naturnära liv där man ser resultat av sina ansträngningar.

Magnus börjar skruva på sig och tittar ut genom fönstret mot dagens alla sysslor. Rastlösheten tar samtalet ut på gårdsplanen. Petra visar upp en gammal Volvo PV. Hon berättar att Magnus har två som bara står.

– Han säger att han ska fixa dom på sin “fritid”...

Rubrik

Text

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson