HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Handeln i Strömstad

Handeln i Strömstad, tillsammans med restaurang och hotell, är den näring som omsätter mest och har flest antal anställda. Det framgår av en analys över handelsflöden i Strömstads centrum. Utredningen är genomförd av HUI (Handelns utrednings institut i samarbete med Fastighetsägarna).

Rapport: CItyindex Strömstad 2019

Rapporten är beställd av Strömstads kommun i syfte att fördjupa kunskapen om handeln i Strömstads centrum relativt den övriga gränshandeln.

Den totala kommersiella tillväxten för Strömstads stadskärna uppgick till 7,9 procent eller 200 miljoner kronor perioden 2017-2018. Den omsättningsmässigt största branschen i Strömstad var dagligvaror följt av hem och fritid. Dagligvaruhandeln i Strömstad, som domineras av Eurocash och Systembolaget, uppvisade en tillväxt om 6,5 procent eller 155 miljoner kronor under 2018, vilket till stor del beror på en positiv utveckling för de jämförbara butikerna som växer kraftigt. Med jämförbara butiker avses de butiker som haft verksamhet både 2017 och 2018.

Inom hem och fritid står apoteken, Sportshopen och Elon för en stor del av branschens omsättning. Under 2018 uppvisade branschen en positiv utveckling och försäljningen växte med 5,2 procent eller 11 miljoner kronor jämfört med året innan. En etablering i Strömstad Galleria i kombination med en stabil utveckling för de butiker som fanns sedan tidigare bidrog till den positiva utvecklingen. Restaurang och café växte med 5,1 procent eller 8 miljoner kronor under året.

Hotell växte med hela 30,7 procent eller 31 miljoner kronor. Beklädnad är en av de branscher som påverkas mest av den ökade konkurrensen från e handeln, men branschen påverkas också av att kläder har tappat som statusmarkör bland de svenska konsumenterna. Istället har heminredning, resor, restauranger och upplevelser fått ökad uppmärksamhet. Mellan 2017 och 2018 minskade beklädnadshandeln i stadskärnan med 16,9 procent eller 40 miljoner kronor. Den största anledningen är butiksstängningar i Strömstad Galleria.

Läs hela rapporten här!PDF

För fördjupade siffror och handelsindex för Strömstads detalj- och sällanköpsvaror, se handelnisverige.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rapport: cityindex, Strömstad 2019

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Richard Holm