Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Näringslivet och näringslivsklimatet

I Strömstads kommun är det de små företagarna som dominerar. Det är också de små företagen som skapar majorieten av de nya jobben. Handeln är den enskilt största näringen i Strömstad. Med Norge som närmsta granne är gränshandeln dominant. Besöksnäringen utgör också en stor del av närningslivet.

Strömstad befinner sig i ett geografiskt läge mitt emellan Göteborg och Oslo, ett område som är befolkat av totalt 3,3 miljoner människor. Området är en så kallad tillväxtzon där totalt 17 kommuner, inklusive Strömstad, samverkar med Position väst. De är en del av verksamheten inom Fyrbodals kommunalförbund och regional partner till Business Sweden. Postion väst erbjuder kostnadsfri service och underlättar för de företag som söker en lämplig etableringsplats för sin verksamhet i området. Utgångsläget är att alla etablerningar i tillväxtzonen kan bidra till att stärka postionen för de samtliga kommunerna.

Läs mer om Postion väst Länk till annan webbplats.

Näringslivsklimatet

Flera olika undersökningar beskriver företagens utveckling och uppfattning om företagsklimatet. Här får du överblick över de viktigaste resultaten.

Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet

Branschorganisationen Svenskt Näringsliv rankar årligen företagsklimatet i Sveriges kommuner, resultatet presenteras vanligen i september varje år. Resultatet grundas på en enkätundersökning bland lokala företag. Allmänhetens attityder till företagande, kommunens upphandling, information till företagen, företagens initiativ för att förbättra företagsklimatet, tillgång på arbetskraft liksom tele- och IT-nät hör till det som betygssätts.

Läs mer om enkätundersökningen på Svenskt Näringslivs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyföretagarbarometern

NyföregarCentrum tar varje år fram den så kallade Nyföretagarbarometern som rankar nyföretagandet i Sveriges kommuner. Strömstad tillhör de kommuner i landet där det startas flest nya företag och vi hamnar ofta högt i rankingen. Nyföretagarbarometern tas fram i av NyföretagarCentrum Sverige i samarbete med Bolagsverket.

Mer om Nyföretagarbarometern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Insikt – en servicemätning

Insikt mäter företagens upplevelser av kommunens service i sin myndighetsutövning. Undersökningen genomförs av kommunernas branschorgan SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. De myndighetsområden som omfattas är brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd samt serveringstillstånd. De serviceområden som mäts är information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.

Se aktuella resultat från mätningen på SKRs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Richard Holm
Näringslivsutvecklare
0526- 191 69
richard.holm@stromstad.se

Allmänna frågor, tillståndsfrågor (livsmedel, miljö, bygglov, alkohol):

Rubrik

Text

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Richard Holm