MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Vägar till studier

Det finns många vägar till utveckling genom utbildning. Här hittar du digitala dörrar till olika utbildningsalternativ och portaler för studievägledning.

Vägar till nytt yrke

Ett bra ställe att börja på är Framtid.se. Portalen beskriver cirka 2 000 olika yrken/sysselsättningar inom 24 branscher. Syftet med Framtid.se är att ge en tydligare bild av vilka möjligheter som finns på framtidens arbetsmarknad. De vill även sprida kunskap om vilka yrken och branscher som behöver personal i framtiden och vilken typ av utbildning man kan välja för att jobba inom yrket eller branschen.

Framtid.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Högskola och universitet

För dig som har gått ut gymnasiet och är nyfiken på studier på högskola eller universitet finns studera.nu med allt du behöver veta och bra kontaktvägar till studievägledare om du vill ha mer information och råd. Här får du en bild av hur livet som student kan te sig och inspiration till olika utbildningar och de yrken de leder till. Studera på högskola/universitet kan man både göra fysiskt på plats eller på distans via din dator hemma.

Studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den högskola som ligger närmast Strömstad i Sverige är Högskolan Väst i Trollhättan. Här finns 26 olika grundutbildningar och massor av kortare kurser. Högskolan Väst har specialiserat sig på arbetsintergrerat lärande, vilket innebär mer praktik och ett nära samarbete med näringslivet.

Högskolan Väst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För många utbildningar har ansökningstiden för att börja studera vårterminen 2021 stängt för anmälning, men det finns en hel rad kurser som ännu är öppna, så titta in på länken nedan och botanisera, kanske finns en kurs som passar just dig, många av dem är på distans så du kan studera hemifrån.

Högskolan Väst, kurser att söka nu för start vårterminen 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den högskola som ligger närmast Strömstad rent fysiskt är Högskolan i Östfold i Norge med över 120 studieprogram att välj på...

Högskolan i Östfold Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vuxenutbildning

Vuxenutbildningen i Strömstad är i första hand till för vuxna som behöver läsa in grundskolan eller gymnasiet. Du kan också läsa på Vuxenutbildningen om du behöver komplettera dina betyg för att bli behörig till en eftergymnasial utbildning. På Vuxenutbildningen erbjuds dels enskilda (fristående) kurser men också hela utbildningar (kurspaket).

Förutom att läsa in grundskola eller gymnasiet kan du läsa yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar i Strömstad. Med start vårterminen 2021 kan du läsa till assistent inom marknadsföring, aktivitetsledare på fritdshem, undersköterska, kock och marintekniker.

Läs mer och ansök till Vuxenutbildningen


Yrkeshögskola

Yrkeshögskola är en utbildningsform där utbudet av kurser är framtaget tillsammans med arbetslivet. Det innebär att du studerar till ett specifikt yrke. Eftersom arbetsmarknadens behov förändras över tid uppdateras även utbildningarnas innehåll och inriktning. Nya startar och andra försvinner allt eftersom kompetensbehovet förändras.

Läs mer om yrkeshögskolorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sökfunktion för att söka yrkesutbildning i olika branscher och i olika län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Folkhögskola

Det finns över hundrafemtio folkhögskolor i Sverige och många har speciella inriktningar. Utbudet är alltså rikt och utbildningsformen brukar beskrivas som ”en ny möjlighet.” En del av utbildningarna på Folkhögskola sker via internat där man bor på skolan, men det finns alla varianter, även distansutbildning.

Här kan du läsa mer om folkhögskolan och söka bland utbildningar över hela landet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I vårt område finns två folkhögskolor, en i Grebbestad och en i Dalsland/Trollhättan.

Grebbestads folkhögskola erbjuder fem allmänna kurser, sju särskilda kurser och en mängd sommarkurser. Närheten till havet är grunden för en unik marinbiologisk kurs. Allmänna kurser har olika inriktningar: friluftsliv, silver och smycke, bild och form eller hälsa och livsstil. Under ett läsår går det cirka 140 deltagare på skolan varav cirka 57 bor på skolans internat.

www.grebbestads.fhsk.se Länk till annan webbplats.

Dalslands Folkhögskola finns dels i Färgelanda, internatskola och externatskola i Trollhättan. I Färgelanda kan du bland mycket annat läsa till äventyrsguide och i Trollhättan till integrationspedagog.

www.dals.fhsk.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Studie och yrkesvägledning

Kontakta gärna en studie- och yrkesvägledare för att få stöd i ditt funderande. De har kunskap om utbildningar och hur det fungerar och kan göra det enklare för dig att ta klivet och börja studera. Studie- och yrkesvägledare finns vid olika lärosäten. Om du vill, kan du kontakta studie- och yrkesvägledaren vid Strömstads Vuxenutbildning. Hon kan vägleda dig även om det inte gäller just Vuxenutbildningen. Sara Fröberg, 0526-195 22, sara.froberg@stromstad.se.


Studiestöd, ekonomi

Vid utbildning som nämns ovan så har du rätt att ansöka om studiemedel eller studiestartsstöd. Det gör du hos centrala studiestödsnämnden, CSN.

Läs mer på CSNs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regeringen beslutade 24 september om att utvidga möjligheten för inskrivna arbetssökande att studera med bibehållet aktivitetsstöd under ett år. Att studera med aktivitetsstöd är möjligt om det bedöms att utbildning är den väg den enskilde behöver ta för att få ett jobb. I första hand ska ordinarie studiemedel eller studiestartsstödet nyttjas.

Mer information om aktivitetsstöd finns hos Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: Richard Holm