Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Kvinna promenerar vid havet bland får.

Livet som gränspendare!

Morten Kjelvik är elektriker och har under sitt yrkesliv både jobbat och bott på båda sidorna av riksgränsen. Sedan tolv år tillbaka bor han i Strömstad och jobbar i Halden. Till fördelarna hör löneläget och förmåner som egen firmabil och telefon.

Att jobba som elektriker i Norge och bo i Sverige är ett ganska vanligt fenomen i Strömstad.

– Jag kör i en konvoj med många kollegor till och från jobbet, berättar Morten.

Bara i norska gränskommunen Halden finns flera företag som är i stort behov av personal och Mortens uppfattning är att rekryteringsbehovet är stort.

– Branschen skriker efter folk i Norge, är du utbildad elektriker är möjligheterna goda.

I grund och botten är det inga större skillnader med att arbeta som elektriker i Norge, men vissa saker går inte att komma ifrån. Bland annat skiljer sig själva infrastrukturen.

– I Norge är det standard med 230 volt och i Sverige jobbar man med 400 volt. Det är bara i de nybyggda bostadsområden i Norge som det idag är 400 volt, därför är det lite saker man behöver veta innan man kastar sig in i ett elskåp. Men den informationen står givetvis företaget för.

Det allra viktigaste om man tar anställning i Norge och ska bo i Sverige är att kontakta norska Skatteetaten och Skatteverket i Sverige.

– Se till att vara ute i god tid, på grund av handläggningstiderna, uppmanar Morten.

Skattereglerna skiljer sig åt beroende på om arbetsgivaren ligger i en gränskommun eller inte. Se till att kolla med myndigheterna vad som gäller.

Riksgränsen är i princip lika osynlig som en kommungräns menar Morten, men vissa erfarenheter har han plockat med sig under åren.

– Man måste tänka lite på värdet man har i bilen då man korsar en landsgräns. Sen är det väldigt sällan någon bryr sig om att kontrollera firmabilar.

Ett annat knep är att undvika motorvägen hem på fredagseftermiddagen då lastbilarna står i kö för att ta sig in i Sverige. Då går den alternativa vägen via Gamla Svinesundsbron snabbare!

Text

Text

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson