MENYN FINNS LÄNGST NER PÅ SIDAN

GENVÄGAR

MENY

Winter Word Festival

Winter word festival 2021

Festivalen i Strömstad med ordet och kreativiteten i centrum!

Festivalen 2021 blev inte som tidigare år. Trots pandemi anordnades en fullspäckat helg med aktiviteter anpassade till omständigheterna och festivalen fortsätter! I år är Winter Word Festival en utökad festival med utomhusutställning, förskoleturné med Kapten Kuling, satstning på unga musiker och en utställning i Konsthallen Lokstallet i oktober i höst.

Mer att läsa från helgen finns på vår facebooksida! Länk till annan webbplats.

Vill ni höra mer om årets tema, den kvinnliga rösträtten 100 år, så lyssna på P4 Väst inslag Länk till annan webbplats. med kulturansvarig Tove Meyer och pianisten Dan Lindén som sändes i samband med festivalen.

årets kulturpris till helen Mattsson

kulturpris Helen

Årets kulturpris gick till artisten Helen Mattsson för sin gärning på scenen under 15 år. Priset delades ut i samband med Smoke Rings Sisters konsert av Mats Granberg, ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Helen Mattsson

En lycklig Helen Mattsson. Foto: Karin Björk

SMOKE RINGS SISTERS FÖRGYLLDE KVÄLLEN

Smoke rings 1

Smoke Rings sisters lockade storpublik genom vår digitala sändning. Foto: Karin Björk

smoke rings

Foto: Karin Björk

Strömstad WWF 2021

PROGRAM WINTER WORD FESTIVAL 2021

Festivalen blir av - trots corona. Det här året har varit en prövning för oss alla. Människor behöver kultur i form av musik och andra upplevelser. Vi behöver mötas - både fysiskt och digitalt. Därför anordnar vi Winter Word Festival och anpassar programmet utifrån rådande restriktioner. Programpunkter kommer att förläggas under hela 2021 och på så sätt förlänger vi festivalen.

TEMA

2021 är det hundra år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Kvinnor fick då rösta för första gången. Strömstads kommun uppmärksammar 100-årsjubileet med olika programpunkter under året.

JANUARI & FEBRUARI

- Kulturfönstret En kurs för unga musiker som mynnar ut i Kulturfönstret live - en kulturslinga med livemusik genom Strömstad i skyltfönstren. Resten är kursen är framflyttad tills restriktionerna tillåter.

Izak Kihlström

Artisten Izak Danielsson Kihlström sänder live via Winter Words facebooksida.

FREDAG 19 FEBRUARI 20.00 - FACEBOOK LIVE

Izak Danielsson Kihlström är en singer-songwriter från Karlstad,
Värmland. Hans musik har sitt ursprung i vispop med stort fokus på atmosfäriska
produktioner och finurligt gitarrspel. Njut av en unik konsert för att riktigt komma in i helgsträmningen!

LIVE VIA WINTER WORD FESTIVALS FACEBOOKSIDA 20.00 19/2 Länk till annan webbplats.

Kulturfönstret

LÖRDAG 20 FEBRUARI - OBS FRAMFLYTTAT TILL I VÅR PGA RESTRIKTIONER

- Kulturfönstret LIVE
Kulturfönstret Live är ett alldeles fantastiskt corona-anpassat live-event den 20 februari då Karlsgatan och delar av Strömstad förvandlas till en spännande kulturslinga där skyltfönster fylls med sång, musik, dans, poesi mm!

Emilie F Carlén

- Bokrelease av Bodil Tingsbys nya bok "Jag heter Emilie" - OBS FRAMFLYTTAT PGA RESTRIKTIONER

Sveriges första och största deckarförfattare från Strömstad - Emilie Flygare Carlén.


 

 

Smoke rings sisters

SÖNDAG 21 FEBRUARI

- Livesänd konsert med Smoke Rings Sisters "Swing it Sisters"
Med ”Swing it sisters!” visar trion Smoke Rings Sisters ytterligare en dimension av rösträtten, nämligen rätten att låta sin röst få höras. Här hyllas de stora, historiska, kvinnliga sångrösterna inom jazz och swing, både från Sverige och runtom i världen.

Medverkande:
Smoke Rings Sisters (Stina Klintbom, Sara Ljunggren, Theresa Skjolden)
Piano: Dan Lindén
Trummor: Jacob Linde
Kontrabas: Martin Olsson

Livesänt från Kulturhuset Skagerack 21 februari 18.00 via Strömstads kommuns Länk till annan webbplats. och Winter Word Festivals facebooksida Länk till annan webbplats..

Läs mer om konserten här! Länk till annan webbplats.

- Utdelning av Strömstads kulturpris i samband med Smoke Rings Sisters konsert på Kulturhuset Skagerack.

- Gudstjänst på "Allas lika värde", leds av präst Bengt Magnusson. Medverkande: Kantor, Maria Brandh och trubadur Fredrik Lundqvist. Söndag 21 februari 11.00. Livesänds via Strömstads pastorats facebooksida.

- Invigning av en ”berättarbänk” i Krokstrand

Söndagen den 21 februari kl 13. Vid grillplatsen på Brygga.

Krokstrands Folkets hus och Strömstads kommun inviger berättarbänken i Krokstrand. Bänken, av huggen granit, är ett minnesmärke över den svenska demokratin som fyller hundra år i år. Krokstrands Folkets hus, som är Bohusläns äldsta Folkets hus, har haft en framträdande roll i kampen för lika och allmän rösträtt.

Föredrag av Karin Askberger

När den olika rösträtten blev lika

Möt Krokstrandskvinnorna Ottilia, Maja-Stina, Serafia m flera som för första gången gick till valurnan i Folkets hus för att rösta i ett allmänt val.

Idefjordens poängpromenad - INSTÄLLD PGA RESTRIKTIONERNA

NÄR DU VILL

- Utomhusutställning med tema starka röster och berättelser från Strömstad som gjort avtryck både nationellt och internationellt, längs Strandpromenaden i Strömstad.

- Konstutställning med lokala konstnärer i Strömstads Shoppingcenter. Senareläggs pga restriktionerna.

WINTER WORD FESTIVAL FORTSÄTTER...

Vi hoppas också att fortsätta med Winter Words program den 8 mars och bjuda in föreläsare på temat "Kvinnliga rösträttskämpar i Bohuslän".

De populära författarbesöken som vi hade planerat kommer vi att skjuta på tills rekommendationerna om folksamlingar ser annorlunda ut. Även workshops för barn- och unga kommer att anordnas senare i år.
Vi i programgruppen ser med glädje fram emot att förlänga Winter Word och eventuellt anordna författarbesök och seminarium senare under 2021.

kulturfönstret

KULTURFÖNSTRET - KURS FÖR UNGA MUSIKER (Coronaanpassad)

Inför festivalen genomförs en genreöverskridande kurs för unga musiker: Är du nyfiken på att blanda stilar och ideér, spela tillsammans med nya medmusiker och se vad som händer när olika musikgenrer möts?
I Kulturfönstret experimenterar vi med både pop, rock, folkmusik, jazz, klassiskt & visa, här får du som deltagare, tillsammans med professionella musiker, sätta ihop en akt som presenteras under festivalen.

Kursen riktar sig till dig som är mellan 13-25 år, är självständig på ditt instrument och sugen på att prova något nytt.

Läs mer här! Länk till annan webbplats.

KULTURFÖNSTRET LIVE

Kursen mynnar ut i ett alldeles fantastiskt corona-anpassat live-event då Karlsgatan och delar av Strömstad förvandlas till en spännande kulturslinga där skyltfönster fylls med sång, musik, dans, poesi mm. Obs! Denna programpunkt anordas när restriktionerna tillåter under våren 2021.

KONTAKT WINTER WORD FESTIVAL:

Kulturansvarig Tove Meyer
tove.meyer@stromstad.se
0526-192 35

Kontakt författare:
gunilla.sandin@stromstad.se
0730-50 38 09

Kontakt Kulturfönstret musikworkshop:
anders.adin@gmail.com
070-492 46 76

Kontakt Kulturfönstret live:
karin@karinbjork.se
070-297 59 16


SIDANSVARIG: — SENAST UPPDATERAD: av Tove Meyer