MENYN FINNS LÄNGST NER PÅ SIDAN

GENVÄGAR

MENY

Winter Word Festival

Winter word festival 2020

Festivalen med ordet och kreativiteten i centrum
Festivalen med ordet och lusten att läsa och skriva i centrum återvände till Strömstad 28/2 - 1/3 2020. Temat var "Rötter".

sister soul

Författarsamtal, livemusik, föreläsningar, bokmässa, konstutställning mm! Medverkade gjorde bland annat Augustprisvinnaren Marit Kapla, Sveriges Radioprofilen Morgan Larsson, författaren och programledaren Carin Hjulström, komikern Marika Carlsson, äventyraren Aron Anderson, succébandet från förra året Sister Soul, artisten Wiktoria och gospelkungen Samuel Ljungblahd bland många, många fler. 

Vilken kulturhelg det blev! Tack alla som kom och förgyllde festivalen.

PROGRAM

Fredag 28/2

Aron Anderson

Äventyraren Aron Anderson Foto: Pressbild

14.00 FÖRELÄSNING MED ÄVENTYRAREN ARON ANDERSON I STRÖMSTADS GYMNASIUMS AULA

Redan som 25 åring hade Aron Anderson hunnit med att få cancer fyra gånger, vara med på fyra Paralympics i tre olika sporter, vinna 10 JVM guld i friidrott och bli den förste man någonsin att bestiga Kebnekaise i rullstol.

När Aron strax skulle fylla åtta år förändrades hans liv totalt då han fick en cancerdiagnos. Ett drygt år senare var Aron frisk från cancern men hade av sviterna från sjukdomen hamnat i rullstol. Att hamna i rullstol var för Aron som att få börja leva på nytt. Han fick möjlighet att börja idrotta igen och komma tillbaka till livet.

I en gripande och humoristisk föreläsning berättar Aron om hur han har vänt motgång till framgång och tagit revansch på livet.

Föreläsningen är riktad till gymnasieelever & vuxenskolanmen det finns platser kvar för övriga - mejla kommuncenter@stromstad.se

I samarbete med Folkhälsorådet i Strömstad.

Wiktoria

Artisten Wiktoria kommer till Kulturhuset Skagerack

19.00 ÖPPEN SCEN & WIKTORIA LIVE PÅ KULTURHUSET SKAGERACK

Vi upprepar succén "Öppen scen" från förra året med alla lokala talanger, skillnaden i år är att scenen är öppen för alla åldrar! Därefter intar artisten Wiktoria scenen (känd från bland annat Melodifestivalen) tillsammans med Strömstadsbon Dan Lindéns orkester.

OM WIKTORIA:
"Hela Sverige har alltid älskat Wiktoria. När hon med sin personliga och countrydoftande röst sjöng ”As I Lay Me Down” i Melodifestivalen 2017 blev låten genast en hit. Kärleken är besvarad. 2019 var Wiktoria med i finalen av Melodifestivalen med låten "Not With Me" och slutade på en åttonde plats med en scenshow i regnet som få glömmer. Med ett orubbligt leende har hon turnerat, hyllats på Diggiloo-turnén och mött hundratusentals fans. Framtiden ser väldigt ljus ut för Wiktoria."


Saltsjöstänk

18.30 SALTSJÖSTÄNK & KOSTERVALS

Göran Svenning-kväll på Furholmen!

En föreställning med tonsättningar av Strömstad-skalden Göran Svennings texter. Fredrik Lundqvist och Ulf Hansson följer upp förra årets Bellman-succe med ett Svenning-program där Ulf berättar om Göran Svenning och de platser, händelser och skeenden i Strömstads historia som han diktade om. Fredrik sjunger sina tonsättningar av Svennings dikter och självklart även ett par Svenning/Hellström-hits!
Mat och musik från hjärtat och en stor portion Strömstad-historia!

Båt avgår från centrum 18.30 & 19.00.
Pris: 350:- inkl. mat, båt t/r och musik. All dryck tillkommer.

Tjernobyl

Maskinkyrkogården i Tjernobyl Foto:Thomas Örn Karlsson

EN MÖRK RESA GENOM TJERNOBYLS RUINER

Fotoutställning & föreläsning med fotografen Thomas Örn Karlsson i Strömstads Shoppingcenter.

Föreläsningen tar betraktaren på en resa genom ruinerna i Tjernobyl. Det råder en dystopisk atmosfär över omgivningarna och runt varje krök får man känslan av att faran lurar i det radioaktiva nedfallet.
Resan börjar vid vägskylten in till staden och vi leds fram genom sjukhusen och bårhuset till skolorna där barn en gång lekte, nu finns bara resterna kvar som kantas av dockor och gasmasker i högar. Var beredd på en gastkramande föreläsning/bildvisning där man inte kommer lämnas oberörd.

Öppen föreläsning av Thomas Örn Karlsson:

Fredag 28/2 klockan 17.00
Söndag 1/3 klockan 13.00


Bilderna hänger från måndag 24/2 till och med 9/3
Strömstads shoppingcenter, Oslovägen 50


LÖRDAG 29/2

SPÄNNANDE FÖRFATTARSAMTAL I STRÖMSTAD KYRKA
Med reservation för ändringar

Sopplunch serveras kl.12.15, till självkostnadspris, i Strömstads församlingshem. Anmälan senast fre 28/2 kl. 12 till Pastorsexp. tel. 0526-18300 eller stromstads.pastorat@svenskakyrkan.se

Morgan Larsson

Foto: Anna-Lena Ahlström

11.00 MORGAN LARSSON
I år får vi besök av Sveriges Radios omtyckte programledare, författaren Morgan Larsson. Han har skrivit den hyllade boken ”Kistbyggarna” som är nominerad till Adlibrispriset 2019. Morgan Larsson har tidigare skrivit romanerna ”Det opålitliga
hjärtat” och ”Radhusdisco”.".


 

12.15 SOPPLUNCH I FÖRSAMLINGSHEMMET

Laila Brenden

Foto: Eigil Korsager

13.00 LAILA BRENDEN
Man kan inte kalla författaren Laila Brenden annat än ett norskt fenomen! Hon har skrivit "Hannah - en släktsaga" och "Fjällrosor" och böckerna är enormt populära! På Strömstads Stadsbibliotek går böckerna som smör i solsken. Nu gästar hon Winter Word Festival för att berätta mer om sitt författarskap och läsarnas fascination för långserier.

 


Marit Kapla

Foto: Trinidad Carillo

14.15 MARIT KAPLA
Vi är stolta över att årets Augustprisvinnare Marit Kapla gästar Winter Word Festival med sin bok "Osebol" som handlar om den lilla byn i norra Värmland och dess invånare.

"Osebol är en berättelse om vår tid. En litterär sensation från världens mittpunkt."


Carin Hjulström

Foto: Emmy Jonsson

15.15 CARIN HJULSTRÖM
Vi är glada att den populära författaren Carin Hjulström gästar festivalen! Hon är känd sina varma, humoristiska och mycket mänskliga berättelser med olika teman. Just nu är hon aktuell med romanen "På en ny nivå", den femte boken om journalisten Frida Fors. Under Winter Word är det rykande premiär för hennes nya serie "Säbyholms gröna fingrar".

Carin Hjulström är förutom författare också journalist, manusförfattare och programledare.

Ulrika Knutson

Foto: Sören Håkan Lind

16.30 ULRIKA KNUTSON
Ulrika Knutson är journalist och välkänd radioröst i bland annat Godmorgon världen i P1. Till Winter Word Festival kommer hon och berättar sin rykande färska bok "Den besvärliga Elin Wägner" som släpps i början av mars. En världspremiär helt enkelt!

Frågestund och boksignering efter varje framträdande!

Med reservation för ändringar!


KONSTUTSTÄLLNING "ART FROM THE HEART" GALLERI BAKGÅRDEN

Det lilla huset vid Regeringsgränd bakom Södra Hamngatan i centrum.

Öppet 13.00 - 17.00 lördag och söndag. Vernissage lördag 13.00.

Gruppen har funnits i åtta år och startades för att det fanns ett behov av att måla utan regler och krav. Vi skapar intuitiv konst från hjärtat. Ett lekfullt sätt att utforska sitt inre som ger sig uttryck i färg och form. Gruppen leds av Mia Niederkorn.


White Red black

17.00 Biografen Park - Visning av danskortfilmen WHITE RED BLACK

WHITE RED BLACK - en personlig gestaltning av resan genom liv och död - är ett samarbete mellan dansaren och koreografen Camilla Klemming och fotografen Jan Palmblad. Filmen skapades under perioden juni 2019 och januari 2020 och visas för första gången i samband med Winter Word Festival. Visningen äger rum på Bio Park, Skolgatan 3, Strömstad, den 29 februari kl 17:00. Filmen är 16 minuter lång och föregås av en kort introduktion. Efter visningen finns det möjlighet till samtal om filmen. Fri entré.

WINTER WORD SATURDAY NIGHT!

saturday night

Kom och upplev en härlig kväll med underhållande föreläsning av komikern Marika Carlsson och njut sedan av fantastisk livemusik med Sister Soul och gästartist Samuel Ljungblahd!

19.30 FÖRELÄSNING MED KOMIKERN MARIKA CARLSSON PÅ KULTURHUSET SKAGERACK

"Marika Carlsson är en av Sveriges idag absolut mest aktuella komiker. En smart, charmig och utmanande komiker med fingertoppskänsla som alltid visar sin hundraprocentiga professionalism i alla sina uppdrag. Vid två tillfällen har hon korats till ”Årets kvinnliga stå upp komiker” på Svenska Standupgalan."

Under Winter Word gästar hon kulturhuset med föreläsningen "Hur blev det såhär?" En rolig föreläsning om utanförskap och att våga stå upp för den man är.

Samuel Ljungblahd

Samuel Ljungblahd Foto: Pressbild


20.30 LIVEMUSIK MED SAMUEL LJUNGBLAHD & SISTER SOUL

Sister Soul framträdde på Winter Word Festival förra året och gjorde stor succé! I år gästas de av Sveriges soul- och gospelkung Samuel Ljungblahd! För den breda publiken fick han sitt genombrott när han sjöng på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. Tillsammans med Sister Soul garanteras en riktigt skön partystämning!

Sister Soul består av några av musikbranschens bästa sångare och musiker. Sedan starten har de gett ut flera uppskattade videos på Youtube med nya tolkningar av bland annat Prince, Aretha Franklin och Bruno Mars musik. Strömstadsbon Dan Lindén är bandets kapellmästare och skriver arrangemangen.

Kvällen leds av konferencier Camilla Hedin.

Restaurangbiografen Park håller i baren som öppnar från ca 18.30.


Ca 23.00-02.00 EFTERFEST I PIANOBAREN PÅ HOTELL LAHOLMEN

Fortsätt festen i Laholmens härligt inbjudande lounge! Lyssna till skön musik och mingla runt med festivalbesökare.

bokmässa

SÖNDAG 1/3

11.00 HÖGMÄSSA I STRÖMSTADS KYRKA

Högmässa med musikinslag på årets tema "Rötter" med kyrkoherde Magnus Sälde.


11.00-16.00 LOKAL BOKMÄSSA I STRÖMSTAD STADSHUS

Vi anordnar återigen vår populära bokmässa! Möt lokala författare och lyssna på dem i Speakers Corner i Kommunfullmäktigesalen.

PROGRAM FÖR DAGEN

11.00 Välkommen till Strömstads Bokmässa!

11.05-11.15 Mikael Nabrink
intervjuas om sina nya bokprojekt och om vad en katt kan betyda för en människa.

11.20-11.30 Ann Beskow och Hedvig van Berlekom
berättar om den gemensamma romanen Stigarna ­- en roman om moderskap, dotterskap, roller, identitet och samhällets normer.

11.35-11.45 Strömstads Tidning
Möt tidningens nya chefredaktör Gunilla Håkansson.

11.50-12.00 Monika Birgersson
berättar om sin bok Ledarenergi och om sitt intresse för människor med fokus på ledarskap. Hon beskriver också kort vilka förutsättningar som behövs för att organisationer ska kunna utföra sina uppdrag.

12.05-12.15 Sveza Daceva Filipova
läser ur diktsamlingen Någon gång har det funnits ett hav här och en kort berättelse från sin senaste bok.

12.20-12.30 Maria Fogelberg Nelson
ger lite genusperspektiv på bronsåldern.

12.35-12.45 Låthäftet Folkes låtar

om riksspelmannen Folke Corneliusson samt några musikaliska smakprov.

12.50-13.00 Malin Storm
pratar om skrivande och om skrivprocessen.

13.05-13.15 Judit Lingon Szeles
Judit presenterar sig själv och läser några av sina dikter.

13.25-13.35 Ywonne Jansson och Faraah
berättar hur de möttes och hur deras samtal ledde fram till boken Jag ville bara leva.

13.40-13.50 Gustaf Henriksson
berättar om sin bok Gud och mitt jobb.

13.55-14.05 Christer Johansson
presenterar sin senaste bok Vakten på Kynnefjäll och berättar om sitt skrivarliv.

14.10-14.20 Ingegerd Johansson
pratar om sin bok Kvinnan på kusten - då och nu och ger smakprov ur några romaner.

14.25-14.35 Karin Askberger
HELIGT
I mina texter vill jag fånga närvaron av något som är större. Vad är heligt för dig?

14.40-14.50 Jan Nilsson
berättar något spännande ur den kommande boken Hemskheter i Näsinge och Skee.

14.55-15.05 Anders Nötveidt, Tove Hedin och Rickard Bergenheim
berättar om sitt samarbete kring två böcker om Kapten Kuling och den senaste plattan med Kulings Rövarband.

15.10-15.20 Strömstads Historieförening
Representanter från föreningen berättar om verksamheten och vad som är på gång 2020. Agendan är spikad och innehåller en rad spännande ämnen med historisk anknytning.

15.25-15.35 Strömstad Akademi
Gudmund Bergquist presenterar antologierna Hälsa och Miljö och Värderingar.

15.40-15.50 Birgitta Hansson
poet, journalist och skrivarkursledare, läser ur sin senaste diktsamling Starset.

15.55-16.05 Sylvia Lidén Nordlund
Att göra upp med sina måsten och våga välja. Sylvia Lidén Nordlund berättar om sin trilogi om Mias inre och yttre resa. Ballader i Bohuslän

17.00 BALLADER I BOHUSLÄN - EN RESA GENOM TAUBES VISOR PÅ KULTURHUSET SKAGERACK

Innan föreställningen delas Strömstads kommuns kulturpris och miljöpris ut.

Söndagen under Winter Word Festival bjuder på musikalisk magi!

Musikerna Dan Lindén och Richard Hauer medverkade under flera år i Taubespelen, där Dan även bidrog med musikarrangemang. Efter att den välkända visfestivalen lades ner för några år sedan föddes idén om ett nytt koncept i samma anda, men i lite mindre skala. Dan och Richard, även kallade Duo 2Much, startade då Ballader i Bohuslän tillsammans med sångerskan Hanna Boquist, även hon med mångårig bakgrund från Taubespelen. Hanna har dock inte möjlighet att medverka under Winter Word Festival, utan det gör istället de framstående Taubetolkarna Johan Frendberg och Stina Klintbom.

Fri entré! Först till kvarn.

VARMT VÄLKOMNA TILL ÅRETS KULTURUPPLEVELSE WINTER WORD FESTIVAL!

SIDANSVARIG: — SENAST UPPDATERAD: av Maria Alfredsson