HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Nya hybridfärjan

Så välkomnar vi nya Color Hybrid

Strömstads kommun välkomnar rederiet Color Lines satsning på en ny och miljöanpassad passagerarfärja på rutten Sandefjord-Strömstad. Med sin elhybriddrift sätter fartyget en ny miljöstandard för sjöfarten och det är glädjande att näringen tar detta steg i norra Bohuslän.

Satsningen bidrar till att sätta hamnstaden Strömstad på kartan, mer än 1,4 miljoner passagerare reser varje år på rutten över Oslofjordens mynning. Trafiken gör Strömstad till Sveriges åttonde största hamn.

Strömstads kommun välkomnar det nya fartyget dels på jungfruturen den 16 aug kl 12.30, dels på dopdagen den 23 aug då dopceremoni hålls i både Sandefjord och Strömstad.

Den 23 aug bjuder kommunen därtill in sjöfartsaktörer för en dialog om hamnstaden Strömstad och om miljöanpassning av sjöfarten. Programmet den 23 aug i korthet:

  • 08.50 Sandefjord – Dopceremoni under närvaro av norska statsministern Erna Solberg. Strömstads kommun är representerad, tal av kommunstyrelsens ordf Kent Hansson.
  • 12.30 Strömstad - Color Hybrid anlöper, Color Line ordnar välkomstceremoni vid färjeläget på Torskholmen och vid Lokstallet. Tal av Kent Hansson och Pia Berglund, Sjöfartsverket.
  • 13.40 - Färjan avgår med passagerare till Sandefjord
  • 13.40-15.00 Strömstad - Lunchdialog om hamnstaden Strömstad och klimatanpassning av sjöfarten
  • 15.00-15.30 Strömstad - Media välkomnas att ställa frågor till deltagare i dialogen

Bryter ny mark

Nya Color Hyrbrid markerar ett genombrott för klimatanpassning av sjöfarten och tillmäts stort PR-värde inom branschen. Fartyget och rederiets satsning bedöms därtill tillföra nya arbetstillfällen i Strömstad, ge gränshandeln ett tillskott och ytterligare stärka banden mellan Norges och Sveriges drygt 30-åriga samarbete kring färjetrafiken Sandefjord-Strömstad.

Strömstad har gjort stora investeringar i hamnanläggning och färjeläget för att möjliggöra anlöp av den nya och större färjan. Investeringarna bekostas av rederierna som trafikerar rutten.

Arbete pågår

I nuläget kan hybridfärjan inte laddas på svensk sida. Arbete med en finansieringsmodell för laddmöjligheter i Strömstad pågår. Nyligen gavs besked om delfinansiering från EU-projektet Zero Emission Ports (Interreg), men ytterligare medfinansiering kommer att krävas.

Med en laddmöjlighet i Strömstad nås maximal miljönytta med det nya fartyget som då sammantaget kan minska utsläppen av klimatpåverkande koldioxid med 40 procent på sträckan (källa: Color Line)*. En utbyggd elinfrastruktur på svensk sida kan också göra det möjligt för andra marina entreprenörer att ställa om till el-/hybriddrift.

* I nivå med International Maritime Organization´s (IMO:s) klimatmål för sjöfarten till 2030.

Kontakt:

Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande, tel  070-342 75 91

Förvaltningschef tekniska förvaltningen, Roland Kindslätt, 072-1472326 

Mer om investeringarna i färjeläget och hamnstaden Strömstad

Mer om Color Hybrid, länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rubrik

Text

Rubrik

Text

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2019-09-12, Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck