Information om egenkontroll- och undersökningsprogram

För att veta att vattnet du producerar eller levererar är rent och uppfyller kraven, måste du ha ett system för egenkontroll. Skyldigheten att bedriva egenkontroll omfattar alla som producerar eller levererar dricksvatten.

Bra rutiner är viktigt vid vattenproduktion

Du ska lämna ett förslag på undersökningsprogram med provtagningspunkter och provtagningsfrekvens till oss på miljö-och byggförvaltningen i samband med att du anmäler registrering av din vattenanläggning. Antalet vattenprov som ska tas bestäms bland annat av hur stor mängd dricksvatten du producerar.

Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens

Egenkontroll på anläggningar för dricksvattenförsörjning bör innehålla följande moment;

  • Provtagningspunkter och frekvenser för regelbundna undersökningar
  • Rutiner för övriga undersökningar av dricksvattnets kvalitet
  • Rutiner för informationsutbyte

Undersökningar av dricksvatten är mer regelstyrda än övriga livsmedel. Föreskrifterna beskriver två så kallade undersökningspaket - Provgrupp A och B.

Provgrupp A – ska ge regelbunden information om dricksvattnets hälsomässiga, tekniska och estetiska kvalitet. Den ska dessutom ge information om beredningens effektivitet, särskilt eventuell desinfektion. Provgrupp A omfattar få parametrar som undersöks med hög frekvens.

Provgrupp B – syftet är att kontrollera att samtliga kvalitetskrav i föreskrifterna är uppfyllda och därför omfattar provgrupp B relativt många parametrar. Provgrupp B kan inte samtidigt räknas som en provgrupp A när man beräknar hur många kontroller som ska göras.

 

Dricksvatten hos användare

Distribuerad eller producerad volym
dricksvatten per dygn i ett vatten-försörjningsområde (m³)

Provgrupp A
(antal prover per år)

 

Provgrupp B
(antal prover per år)

 

<10

1

Ett vart sjätte år

>10 - <100

2

Ett vart annat år

>100 - <800

4

Ett

Om verksamheten är kommersiell eller offentlig och uppfyller kraven om viss kontinuitet och viss grad av organisation ska kraven i LIVSFS 2022:12 uppfyllas.

Begreppen viss kontinuitet och viss grad av organisation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om säsongsverksamheten omfattas av LIVSFS 2022:12 hamnar de vanligtvis i den lägsta kategorin vad gäller antalet föreskrivna regelbundna undersökningar. För sådana anläggningar finns ingen möjlighet att minska antalet undersökningar i relation till den tid som anläggning är i bruk.

Exempel på ett lämpligt undersökningsprogram och omsättning av dricksvatten

Exemplet gäller en säsongsverksamhet som har öppet under maj – augusti och där dricksvattenförbrukningen understiger 10 m3/dygn:

  • Börja spola vattnet från brunnen någon halvtimme per dag från och med mitten av april.
  • Utför en provgrupp A-undersökning (som en driftkontroll) en till två veckor innan verksamheten öppnar. Eftersom riskerna med säsongsvatten troligen kan vara större än vid dricksvattenanläggningar där dricksvattnet omsätts kontinuerligt bör undersökningen utföras som en driftkontroll, det vill säga utanför säsongsverksamhetens ordinarie undersökningsprogram.
  • Fortsätt omsätta dricksvattnet någon halvtimme per dag fram till dess att verksamheten ska öppna.
  • Utför en provgrupp B-undersökning i början till mitten av maj. Om analysresultatet från undersökningen visar att samtliga parametrar -uppfyller kvalitetskraven enligt bilaga 1 kan nästa undersökning av provgrupp B utföras sex år senare. Det enligt bilaga 3 avsnitt B tabell 3 till LIVSFS 2022:12.
  • Utför provgrupp A-undersökning (hos användare/tappkran) i juli. De år då provgrupp B-undersökning inte utförs kan provgrupp A-undersökningen förslagsvis läggas i juni.

    Informationen ovan är hämtad från Livsmedelsverkets webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Miljö-och byggförvaltningen fastställer provtagningspunkter och provtagningsfrekvenser för de regelbundna undersökningarna.

Kontakt

Kommuncenter
Stadshuset
Norra Bergsgatan 23

0526-190 00
kommun@stromstad.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider Länk till annan webbplats.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: Helena Siljeberg