HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Brandvarnare

Med en fungerande brandvarnare i taket ökar chanserna att du och din familj ska kunna ta er ut om det börjar brinna. En snabb utrymning kan vara skillnaden mellan liv och död.

Brandvarnaren ska framför allt skydda oss när vi sover. Den reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig i ett tidigt skede.

Olika typer av brandvarnare

På marknaden finns många olika typer av brandvarnare. Det finns billiga och dyra, nätanslutna eller med batteri, joniserade eller optiska. Räddningstjänsten rekommenderar nätanslutna brandvarnare. Dessa kopplas mot elnätet som innebär att den i stort sätt är underhållsfri. Nätanslutna brandvarnare har även ett backup-batteri som ersätter elen vid till exempel strömavbrott. Du riskerar inte heller att glömma att byta batteri och stå där med en brandvarnare som inte fungerar.

Optisk och joniserad brandvarnare

Vad gäller optisk eller joniserade brandvarnare så reagerar båda på rök. Tiden från det att brandvarnaren ger larm till det att det blir en farlig miljö är generellt sett lika. Båda sorterna varnar vid bränder i bostäder. Den största skillnaden är att de känner av röken genom olika tekniska lösningar. Vilken man väljer spelar ingen roll utan båda ger ett likvärdigt skydd. Den optiska är i dag vanligast. En brandvarnare bör bytas ut vart tionde år.

Brandvarnarens placering

En brandvarnare ska placeras enligt leverantörens anvisningar, men generellt gäller följande:

  • Den bör sitta utanför sovrumsdörren för att säkert höras när vi sover.
  • Den ska sitta i taket, helst mitt i rummet eller minst 50 cm ut från närmaste vägg eller taknock. Om bostaden har mer än ett våningsplan bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan. En brandvarnare täcker max 60 kvadratmeter.
  • Den bör inte placeras i närheten av ventilationsöppningar.
  • Placera inte brandvarnare nära köksspisen eller i badrum, garage eller hobbyrum där den kan orsaka irriterande falsklarm.

Testa din brandvarnare

Testa brandvarnaren med jämna mellanrum genom att trycka in testknappen och prova larmsignalen. Byt batteri och rengör brandvarnaren årligen, t ex på Brandvarnardagen den 1:a december. Du bör också alltid testa den då du varit bortrest. Dammsug och torka av den på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.

Brandvarnare finns i de flesta livsmedelsbutiker, i fackhandeln, på brandredskapsfirmor och hos försäkringsbolag. Räddningstjänsten säljer inga brandvarnare.

Kontakt

Kommuncenter
0526-190 00
mbn@stromstad.se

Besöksadress
Ringvägen 112

Räddningschef
Christer Nilsson
0526-191 02
070-606 14 78
christer.nilsson@stromstad.se

Ställföreträdande Räddningschef
Ida Luther Wallin
0526-191 01

Brandinspektör
Håkan Baatz
0526-191 03
070-514 75 04
hakan.baatz@stromstad.se

Rubrik

Text

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Ida Luther Wallin