Samverkan skola arbetsliv
Skapa framtidens kompetens tillsammans med skolan! Genom samverkan mellan skola och arbetsliv (SSA) får företag och arbetsgivare möjlighet att forma morgondagens arbetskraft och säkerställa att elever förbereds för arbetsmarknadens verkliga behov. Genom praktik, studiebesök och mentorskap kan näringslivet både stärka sin kompetensförsörjning och inspirera unga att välja rätt utbildning för framtiden.
Att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv är inte bara en investering i enskilda elevers framtid, utan i hela samhällets utveckling. Tillsammans kan vi skapa utbildningsmöjligheter som förbereder unga för både dagens och morgondagens arbetsmarknad!
Kan ni erbjuda prao, praktikplats eller lärlingsplats?
Gör skillnad, ta emot en elev. Nedan listats aktuella möjligheter i Strömstad.
Exempel på hur din verksamhet kan samverka med skolan
Samverkan kan ske på många olika sätt och kan skräddarsys utifrån er verksamhets behov och förutsättningar. Ta kontakt så ser vi på aktuella möjligheter som passar er.
Studiebesök
Studiebesök på arbetsplatser är aktuellt för elever från grundskola till vuxentubildning! Många lärare tar gärna med sina klasser till andra miljöer i syfte att knyta delar av kunskapsmålen till hur dessa färdigheter kan användas senare i livet. Eleverna får dessutom möta förebilder, lära känna olika branscher och arbetsgivare får möta framtidens kompetens.
Är du intresserad av att ta emot en klass på studiebesök? Vi förmedlar gärna det till våra lärare. För en så bra matchning som möjligt får du gärna uppge vilken årskurs ni önskar ta emot och specificera om det finns något skolämne/gymnasieprogram ni är särskilt intresserade av.
Kontakt: Anja Sonerud - anja.sonerud@stromstad.se
Föreläs för elever/studenter
Framtidens kompetens sitter just nu i klassrummet. Det finns över 8000 yrken och du kan göra skillnad genom att berätta om just ditt yrke. Våra lärare tar gärna emot föreläsare i klassrummet, skolorna har även fasta årliga aktiviteter där du kan vara med och föreläsa. Föreläsningarna kan koppla till dina studie- och yrkesval eller till något specifikt ämne. Möjligheterna är många!
Kontakt: Anja Sonerud - anja.sonerud@stromstad.se
Branschråd
Branschråden är arbetsgivarnas chans att påverka framtidens kompetens samt hur yrkesutbildningar på gymnasiet och vuxenutbildningen ska utformas. Skolan bjuder regelbundet in till branschråd för att säkerställa att utbildningarna är relevanta och aktuella för arbetslivets och framtidens kompetensbehov.
Alla utbildningar innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) ute hos arbetsgivare. Vår förhoppning är att fler företag och arbetsgivare ska gripa möjligheten att delta.
Branschråden leds av rektor och dialog kring arbetsmarknadsläget förs. Vad som är aktuellt hos arbetsgivarna, om elevernas APL och hur vi gemensamt får till ett verkligt lärande som matchar kompetensbehoven diskuteras.
Skolan välkomnar både våra etablerade samarbetsföretag såväl som nya kontakter till höstens branschråd.
Önskar du delta i något av branschråden men saknar inbjudan? Kontakta rektor för aktuell verksamhet.
Handled elever vid gymnasiearbete
Alla elever på gymnasiet genomför ett gymnasiearbete (GA) i årskurs 3. För att en elev ska få en gymnasieexamen måste denne ha fått godkänt på sitt gymnasiearbete. Här får eleven chans att knyta ihop sina studier på programmet och vosa att den är förberedd för arbete eller vidare studier.
Gymnasiearbetet på yrkesprogrammen ska visa att eleven är förbered för att arbeta inom de yrkesområden programmet riktar sig mot. På de högskoleförberedande programmen ska eleven visa att denne är redo för högskolestudier.
Är ditt företag intresserade av att handleda gymnasieelever under deras GA-arbete? Kontakta rektorer på gymnasiet.
Involvera elever som problemlösare
Få saker är mer givande än att få vara med och lösa ett riktigt problem. Våra unga sitter på mycket innovativa idéer och har nya perspektiv i många frågor. Ta chansen och låt ungdomar eller studenter få ett riktigt "case" från din verksamhet att jobba med. Detta är aktuellt från grundskola till vuxenutbildning.
Kontakta rektorer för respektive verksamhet eller Anja Sonerud.
Bli rådgivare för UF-företag
På Strömstad gymnasium har alla elever möjlighet att driva UF-företag och genom åren har det funnits flera som blivit prisbelönta i SM för unga entreprenörer.
Genom ett väletablerat samarbete finns det flera företag som ställer upp som "fadderföretag" för UF-företagen, utöver det kan du även vara med i juryn under den Gränslösa UF-mässan eller ställa upp som UF-rådgivare.
Att vara rådgivare till ett UF-företag är både lärorikt och roligt. Med din erfarenhet är du en viktig tillgång för UF-företagarna och genom ditt engagemang får eleverna en nyttig inblick i näringslivet.
I rollen som rådgivare kan följande ingå:
- Att vara tillgänlig för UF-företaget och svara på frågor
- Att skapa förståelse för olika funktioner och roller i ett företag
- Att fömedla kunskap inom ditt område
- Att förmedla värdefulla kontakter
- Att stödja och hjälpa UF-företaget inför mässor och tävlingar
- Att följa UF-företagets ekonomiska utveckling
- Att vara delaktig i UF-företagets utvärdering
Läs mer: Ung företagsamhet - UF - Strömstad (stromstad.se) Länk till annan webbplats.
Kontakt: Anna Säreborn Haugstöl - anna.sareborn.haugstol@stromstad.se
Aktivitet i projekt Framtidstro
Projektet "Framtidstro" syftar till att stärka ungdomar på deras väg in i framtidens hållbara arbetsliv. Genom projektet ska elever i Strömstad få upplevelser av och kunskap om utbildning, yrken och branshcer i vår gränsregion. Målgrupp är elever från årskurs 7 ända upp till vuxenutbildning.
Det är Innovatum Science Center och INSPIRIA Science Center som har blivit tilldelade och driver Interreg-projektet ”Framtidstro”. Strömstads och Bengtsfors kommuner är med som projektparters på svensk sida. Projektet är gränsöverskridande och även norska partners finns med. I Strömstad finns engagemang från över 30 företag och samarbetspartners. Vill du veta mer kika på www.stromstad.se/framtidstro Länk till annan webbplats.
Det finns en rad pågående och kommande aktiviteter där du kan engagera dig;
- I love my job på högstadiet – årlig aktivitet i februari berätta om ditt yrke för elever i åk 7 och 8
- Ta emot en praoelev från årskurs 8 – under vår/höst genomförs 1 veckas praktik där du kan ta emot en eller flera elever, utveckling av praoupplägget ingår i projekt Framtidstro
- Ställ upp som matematikinspiratör under skoltid, aktuellt för högstadieelever
- Jobb- och utbildningsmässa i Strömstad 13 februari – delta som utställare
- Ställ upp som föreläsare eller ta emot elever på studiebesök – aktuellt från högstadiet till vuxenutbildningen
- Var med och ta fram ett nytt koncept för hur just din bransch eller din verksamhet vill samverka med skolan, för exempel se Att programmera en morot? – Strömstadsbyggen Länk till annan webbplats.
Kontakt: Anja Sonerud - anja.sonerud@stromstad.se eller Sara Arvenberg - sara.arvenberg@stromstad.se
Dina förslag
Vi är alltid öppna för fler förslag kring hur vi kan utveckla arbetet med samverkan mellan skola och arbetsliv.
Har du fler förslag på hur du och din verksamhet önskar samverka med skolan? Kontakta oss.
Näringslivsstrategi 2030
Ökad samverkan mellan skola och arbetsliv är en del av Strömstads kommuns näringslivsstrategi 2030. Läs mer.
Kontakt
Rektor Vuxenutbildningen
Alexander Johansson
alexander.johansson1@stromstad.se
Rektorer Strömstad Gymnasium
Enhet 1, Louise Buhre
louise.buhre@stromstad.se
Enhet 2, Anna Säreborn Haugstöl
anna.sareborn.haugstol@stromstad.se
Rektor Strömstiernaskolan
Marie-Louise Mattila
marie-louise.mattila@stromstad.se
Bitr. rektor Strömstiernaskolan
Åsa Borneland
asa.borneland@stromstad.se
Förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen
Sara Arvenberg
sara.arvenberg@stromstad.se
Projektledare Gymnasium & Campus Strömstad
Anja Sonerud
anja.sonerud@stromstad.se
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Olivia Filipsson
SIDANSVARIG: Sara Arvenberg