HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun

452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Stadsbiblioteket
Karlsgatan 17

Må - ti 11:00 - 19:00
On - fr 11:00 - 17:00

stadsbibliotek@stromstad.se

Bibliotekschef
Gunilla Sandin
Telefon 0526 -193 10

gunilla.sandin@stromstad.se

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna *
Multiple selection

Paddling

Kajak i Kosters skärgård

Kosteröarna med omgivande Kosterhavets nationalpark är en ovanligt vacker plats för en lyckad paddeltur. I ett stråk från Ramsö och Ursholmen i söder till Saltholmen i norr finns ett myller av småöar och skär med inbjudande rännor, klippvikar och stränder att upptäcka.

Oavsett önskemål bjuder Kosterhavet på härligt och omväxlande paddelvatten med upptäckter ovan och under ytan. Knubbsälar ligger gärna och solar på klipporna och under havsytan döljer sig unika havsdjur som frodas bland tång och ålgräs. Du behöver inte vara någon kajakexpert för att navigera i vår skärgård. Ta gärna en kortsväng på egen hand i några timmar eller hitta en skön plats och stanna hela dagen.

För den som söker vildare äventyr kan ta sig ut i öppna ytterskärgården, kanske ett besök på Sveriges västligast bebyggda ö Ursholmen känns lockande. Eller prova någon av de guidade turerna som erbjuds.

Till Kosteröarna kommer du med Kosterbåtarna, daglig avgång från norra hamnen i centrala Strömstad. Tidtabell; www.kostermarin.se

Strandhugg

Burholmen

Burholmen ligger i det yttersta kustbandet utanför Kosteröarna, och är synlig nästan överallt ifrån där du paddlar i Kosters sydliga skärgård. Öns högsta klippor bjuder på fina vyer och i horisonten reser sig fyrarna på Ursholmen. Ön är populär både för bad och tältning.

Arholmen

Området är ytterligare ett paddlingsmecka i Kosters underbara skärgård och ligger strax söder om Sydkoster, precis norr om Bockholmen. På öns ostsida finns en underbar ränna att paddla. Här hittar du även flera roliga passager och ett antal skär att cirkla mellan. Sopmajor och torrdass.

Tjälleskär & Stora Socknas "skärgård"

En egen liten mysig övärld där du kan förlora dig själv en stund bland alla småskär och labyrinter av trånga kanaler omgivna av höga väggar. Samtidigt kan du förundras över de dinosaurieliknande klippformationersom moder natur själv skapat i norra delen. Missa inte denna sevärdhet.

Rundholmen-Tegelholmen

Rundholmen ligger i västra delen av Kosters skärgård och sitter ihop med Tegelholmen, strax utanför Brevik, Sydkoster. Innanför och nordost om ön finns många fina passager att paddla i. Holmarna bjuder på flera små minisandstränder och två fina tältplatser.

Ursholmen

Ursholmen är västkustens nordligaste fyrplats Ön är en mäktig plats i södra ytterskärgården som kräver lite mer paddelvana då man stundtals paddlar över öppet hav, fyllt av lömska grynnor. Ursholmen består av två mindre öar, Yttre och Inre Ursholmen. Öarna skiljs av ett smalt sund. Fyrberget på västsidan med sina båda torn ger ön dess karaktäristiska utseenden på långt håll. I vattnen runt omkring finns det gott om knubbsälar. Sopmajor, torrdass och dricksvatten. Karta Ett mycket bra sjökort i skala 1:10 000 och GS01 Strömstad Utekartan (tryckt på Tyvek) finns att köpa t.ex. hos Strömstads bokhandel.

Kajakuthyrning Sydkoster & Guidade turer

Det finns flera uthyrare på Kosteröarna, några exempel är Kostercykeln/ Skärgårdsidyllen och Kosterhavet Dykcenter/ Kosters Kajakuthyrning vid Ekenäs brygga och Långegärde brygga på Sydkoster. När du hyr kajak ingår grundutrustning; kajak, paddel, flytväst, ofta även sittbrunnskapell och pump. Glöm inte att ta med solskydd, matsäck, vatten och ett ombyte.

Viktigt att veta

Om naturskydd, restriktioner för tältning och eldning och andra naturvårdsrelaterade undantag av allemansrätten kan du läsa mer om på www.kosterhavet.se.

Sälskydd och fågelskydd

Ejder, grågås, strandskata m.fl. häckar på öarna. Fågelskydd gäller från 1 april till 15 juli (Mörholmen, Brand, Håskär). Håll dig minst 100 m från land. Ej landstigning!

Sälarna får sina kutar runt mitten av juni och sälskydd råder från 15 maj till 15 juli (öarna norr om Ursholmen och området sydväst om Ramsökalven). Håll dig minst 100 m från land. Ej landstigning! Tältning & Eldning Ej tälta mellan kl 10 och 18 på Tenholmarna, Burholmen, Bockholmen och Store Bror under tiden 1 juli - 15 augusti.

I övrigt får tältning ske högst två dygn i följd på samma plats. Eldning på berg är förbjuden – använd iordninggjorda grillplatser.

Betande djur

Får och getter finns på flera öar och de rör sig fritt – visa hänsyn och fyll inte hela ängar med tält!

Ta med kajak till Koster

Vill du ta med egen kajak på Kosterbåten till Kosteröarna får du betala ett tillägg. Tänk på att under högsommarveckorna kan det vara begränsat med plats på Kosterbåten vilket innebär att du kanske får vänta till nästa avgång.

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2015-01-29, Jan Palmblad

SIDANSVARIG: Ola Lindström