HJÄLPTJÄNSTER
Amnesty
En global rörelse som arbetar för mänskliga rättigheter. Här kan du bland annat läsa artiklar ur tidskriften Amnesty Press.
BBC - British History
BBS:s genomgång av den brittiska historien, från antiken till modern tid.
BBC News - Country Profiles
Ger en snabbguide till historia, politik och ekonomisk bakgrund för världens länder och territorier. Dessutom kan du hitta fakta om ett antal internationella institutioner, och ta del av ljud-och videoklipp från BBC:s arkiv.
BBC – Religions
En länksida med utförlig information om stora och små religioner.
Big History Project
Big History försöker greppa historien i sin helhet genom att undersöka vårt förflutna, förklara vår nutid och föreställa sig vår framtid. Skolversionen av Big History.
BRÅ (Brottsförebyggande rådet)
Myndighet som verkar för att minska brottslighet. Här finns fakta om brottsutveckling och statistik för olika typer av brott.
Center mot våldsbejakande extremism
CVE har till uppgift att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. CVE:s publikationer
CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning)
CAN är en ideell opartisk förening som informerar om droger av olika slag. Även spelberoende ingår. Informationen finns bland annat i tidskriften
Alkohol & Narkotika och i Rapporter och undersökningar.
CIA - The World Factbook
Aktuell information om världens alla länder.
ECPAT
Barnrättsorganisation som arbetar för en värld fri från barnsexhandel.
Europeana
Europeana samarbetar med europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv. Här får du tillgång till över 50 miljoner digitaliserade objekt – böcker, musik, konstverk, foton, mode m.m.
Europeiska Unionen
Den officiella EU-webbplatsen.
Europaportalen
Nyhetssajt som bevakar svensk EU-politik och utvecklingen i Europa.
EU-upplysningen
Riksdagens EU-upplysning ger opartisk och allsidig information om EU, det svenska medlemskapet och EU-arbetet i riksdagen.
Factlab skola
Factlab skola är ett samarbete mellan statistiktjänsten Factlab och SO-rummet. Syftet är att ge lärare och elever tillgång till världens största statistiska databas samt att förbättra kunskapen och användningen av kvalitetssäkrad statistik i Sveriges skolor.
Filosofi för gymnasiet
Lektioner i filosofi, sammanställda av gymnasieläraren Joakim Holmberg. Det finns också en interaktiv lärobok att ladda ner.
FN
FN:s (United Nations) webbplats. Svenska FN-förbundet är en fristående organisation som är ledande i Sverige på att informera om FN. Här är deras FN-info.
FN:s konventioner om mänskliga rättigheter
Forum för levande historia
Myndighet under Kulturdepartementet som, med utgångspunkt i Förintelsen har uppdraget att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde. De har bland annat tagit fram ett material där elever kan öva källkritik och historiebruk: Källkritik, historiebruk och rasism.
Gapminder
Gapminder är en stiftelse grundad i Sverige. Syftet är att informera om viktiga globala trender. Här kan du bland annat hitta statistik, se videos och ladda ner pdf-dokument som illustrerar tillståndet i världen.
Gender and Work
Gender and Work (GaW) är ett kombinerat forsknings- och digitaliseringsprojekt vid Historiska institutionen, Uppsala universitet. Projektets syfte är att öka kunskapen om mäns och kvinnors arbete i äldre tid.
Globalis
FN-förbundets interaktiva världsatlas och digitala encyklopedi, med statistik, landprofiler, världskarta, satellitbilder och fakta om världens konflikter.
Globalportalen
Här finns information om bistånd, utvecklingsfrågor och globala sammanhang. Globalportalen byggs upp av cirka 50 olika organisationer.
Google Arts & Culture
Explore collections from around the world with Google Arts & Culture, created by Google Cultural Institute.
Hat på nätet
En skrift från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) om juridiken kring näthat. Den tar upp vad som gäller vid hot, trakasserier och kränkningar på internet och vem som bär ansvaret för vad vi säger och skriver i sociala medier eller i andra internetsammanhang. Det finns också en lärarhandledning.
Historia 123
Lärresurs på Internet för kurser i historia. Den som ligger bakom webbplatsen är gymnasieläraren Joakim Wendell.
Klimatsmart semester
Här kan du klimatberäkna din semester och läsa mer om turism och hållbarhet.
KvinnSam - Nationellt bibliotek för genusforskning
KvinnSam är en avdelning inom Göteborgs universitetsbibliotek som arbetar med litteratur om genusfrågor och kvinnohistoriskt arkivmaterial. Där kan man bland annat hitta Kvinnohistoriska portaler som innehåller information om kvinnors kamp för rösträtt och utbildning samt kvinnors arbete.
Landguiden
Innehåller information om alla världens länder. Här finns också fakta om konflikter i världen, och om världens största organisationer. Under rubriken "Statistik" kan du jämföra utvecklingen inom en mängd områden i de länder du väljer. Databasen tillhandahålls av Utrikespolitiska Institutet. Den är bara tillgänglig på skolor och bibliotek i Strömstad.
Migrationsinfo.se
Här presenteras forskning och statistik om integration och migration i Sverige. Webbplatsen har skapats av den gröna och liberala tankesmedjan Fores. Med utgångspunkt i statistik och forskning arbetar man för att motverka myter och höja kunskapsnivån i samhället om migrations- och integrationsfrågor.
Lätt att lära
Webbplats om psykologi, som är gjord av en gymnasielärare för att komplettera det som finns i kursböckerna.
Machofabriken
Här finns metodmaterial för lärare, bestående av filmer och tillhörande övningar. Det är avsett för unga mellan 13-25 år, och handlar om hur sociala normer för maskulinitet kan ifrågasättas och förändras.
Minoritet.se
En webbplats om Sveriges nationella minoriteter och om minoritetsspråkreformen. Här finns även myndighetsinformation. Det är Sametinget som ansvarar för webbplatsen.
Nationellt centrum för kvinnofrid - kunskapsbanken
Innehåller material om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, samt våld i samkönade relationer. Det omfattar forskningsprojekt, ämnesguider, litteraturtips och publikationer.
Our World in Data
Här kan du se hur levnadsförhållanden på jorden har förändrats under historiens gång, och hur de kommer att fortsätta förändras i framtiden.
Psykologiguiden
Webbplats som ägs och kvalitetsgranskas av Sveriges Psykologförbund. Syftet är att sprida kunskap om psykologi till allmänheten. Här finnns bland annat ett omfattande psykologilexikon.
Sida
Statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att genom bistånd minska fattigdomen i världen.
SO-rummet
Länksamling för SO-ämnena geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Materialet är tänkt att fungera som introduktion eller sammanfattning av ämnesområden. Webbplatsen drivs av drivs av SO-läraren Robert de Vries.
SocialVetenskap.se
Information om ny forskning inom socialt arbete.
Stockholmskällan
Databas med olika typer av material från arkiv, bibliotek och museer, som berättar om livet i Stockholm genom århundradena.
Sweden.se
An official source for all kinds of facts about Sweden. It is publicly funded, with four organisations behind it: the Swedish Institute (SI), Business Sweden
, VisitSweden
and the Swedish Government Offices
.
Säkerhetspolitik.se
Webbplatsen drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), vars uppgift är att utveckla samhällets förmåga att hantera och förebygga olyckor, kriser och krig. Här informerar man bland annat om totalförsvar, säkerhetspolitik och konflikter i världen.
Unicef
FN-organisation som arbetar för barns rättigheter med utgångspunkt i barnkonventionen. Unicefs rapporter och publikationer.
Worldometers
Webbplats som presenterar världsstatistik inom alla möjliga områden "live". Här kan du se hur till exempel världens befolkning ökar för varje sekund.
Världskoll
Webbplatsen drivs av Svenska FN-förbundet. Den är anpassad för att användas i skolan. Här kan man få koll på läget i världen genom att t.ex. jämföra förhållanden i olika länder.
Måndag
8.30 - 16.00
Tisdag
10.30 - 16.00
Onsdag
8.30 - 16.00
Torsdag
8.30 - 13.30
Fredag
8.30 - 15.40
Strömstad Gymnasium Biblioteket
452 80 Strömstad
Telefon 0526 -195 11
stadsbibliotek@stromstad.se
Besöksadress: Tångenvägen 2
Gymnasiebibliotekarie
Eva Danielsson
Telefon 0526 -195 11
eva.danielsson@stromstad.se
Hittar du vad du letar efter?
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Eva Danielsson
SIDANSVARIG: