Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Kulturmiljödiplom för byggnadsvårdsinsatser

Det var två glada representanter för den brödratrio som valts ut till mottagare av kulturmiljödiplom från miljö- och byggnämnden som dök upp i fullmäktige under torsdagen. Prisas gör de för sina insatser för att renovera Gamla Telegrafen i Krokstrand.

Jacob, Joacim och Jonathan Edwijn uppmärksammades under torsdagens kommunfullmäktigemöte då diplomet delades ut av nämndens vice ordförande Lars-Åke Karlgren. Bröderna har släktrötter i Seläter och hittade den gamla Telegrafen i Krokstrand mest av en slump.

- Roligt att någon annan uppskattar vårt envisa jobb, sade pritstagarna från talarstolen innan de på torsdagskvällen återvände till hemorten Göteborg.

Bröderna har haft fastigheten i Krokstrand i sin ägo sedan 2018 och renoverat den till originalskick anno 1880. Eller i alla fall så nära så möjligt. Pärlspont, järnspis och kakelugnar har flyttat in i huset som vid övertagandet var så gott som tomt. Återstår nu enbart ett fåtal lister och lite målarfärg innan huset, som främst kommer att tjäna som fritidshus, kan tas i bruk.

Kulturmiljödiplomet dateras 2021 då pandemin medfört eftersläpning i nomineringen. Miljö- och byggnämndens motivering:

"Från att ha varit en byggnad i totalt förfall har familjen Edwijn förvandlat Telegrafen till en pärla mitt i Krokstrand, till glädje för ortsbor och turister. Med engagemang, envishet och ett synnerligen gott öga för det smakfulla har de skapat en sevärdhet, helt i enlighet med det gamla stenhuggarsamhällets traditioner."

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Jessica Corneliusson

SIDANSVARIG: