MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Kontrollköp visar på förbättringspotential

Varje år genomförs så kallade kontrollköp av tobak i syfte att kontrollera efterlevnaden av regler om åldersgräns för snus och cigaretter. Årets undersökning visar att ungdomar i åtta fall av tio kunde handla varor med 18 års åldersgräns utan att visa legitimation.

- Det är alltför många säljare som inte frågar efter legitimation, konstaterar Kristian Seth, chef för avdelningen för miljö och hälsa som ansvarar för den lagstadgade uppföljningen. Butiker behöver begära legitimation av ungdomar så att vi förhindrar att snus och cigaretter säljs till minderåriga.

Förhoppningen är att siffrorna leder till ett omtag i aktuella verksamheter. Det behöver vara en normal del i säljarens arbete att be om legitimation. Tydlig information behövs, menar Kristian.

- Det räcker inte med att be anställda läsa igenom ett papper, utbildning om syftet med regelverket behövs, och kunskaperna behöver hållas levande i verksamheten.

Rådet till den näringsidkare som behöver vägledning i fråga om legitimation är att anamma Systembolagets rutin – efterfråga legitimation på alla som kan vara under 25 år.

- Det kan innebära att de ibland också kommer att fråga om legitimation på personer som är närmare 30, men är man tveksam så ska man aldrig sälja utan att ha fått se en legitimation, avslutar Kristian Seth.

Bakgrund

Produkter med 18 års åldersgräns är tobak, läkemedel, folköl, elektroniska cigaretter och numera är det även tobaksfria nikotinprodukter, det så kallades vita snuset. Kontrollköp görs av en person som har fyllt 18 år men som ser ung ut. Kontrollköp är lagstyrt och regleras bland annat av Lagen om tobak och liknande produkter. Länsstyrelsen kontrollerar så att kommunerna genomför kontrollköp.

Kontakt:

Kristian Seth, avdelningschef Miljö och hälsa, kristian.seth@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: