MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.






Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)









Blå påsar, drama på filmduk och viktiga samtal på förskolan

Ett samarbete mellan Strömstads stadsbibliotek och förskolorna i Strömstad har resulterat i ett pedagogiskt material som förskolorna kan använda för att lära ut och samtala kring viktiga och ibland lite svårare ämnen. I detta arbete kommer bibliotekarierna Lise-Lotte Arnäs och Maria Oxenholts skådespelartalanger väl till pass.

De blå påsarna syftar till att öka förskolornas tillgänglighet till bibliotekets pedagogiska material. Det är inom ramen för det arbetet som bibliotekarierna dramatiserar och förstärker succéböckerna om barnen i Kramdalen. Böckerna är skrivna för att stärka barnen på insidan och handlar om ämnen som integritet, fördomar eller mobbing.

Strömstads kommun är nu först med att dra ett redan bra koncept ännu lite längre och dramatisera böckerna efter avtal med förlaget Boksmart och författarna Emelie och Andreas Sjölander.

Hittills har Lise-Lotte och Maria spelat in tre, cirka tio minuter långa, filmer men det kommer att bli fler. Engagemanget är stort och skådespelarna går in i sina roller fullt ut för att barnen ska känna igen karaktärerna från böckerna.

– Ännu vet vi inte hur de här dramatiseringarna tas emot av barnen. Vi kommer att göra en stor satsning till hösten då filmerna lanseras. Det gäller att pedagogerna samtalar med barnen kring filmen och ämnet, säger Lise-Lotte.

– Det här är ett lättsamt och roligt sätt att nå ut till barnen om viktiga saker i livet. Vi når ut lättare så här än om vi skulle åka ut och besöka varje förskola. Det blir också mer flexibelt för pedagogerna och lättare för dem att hålla ihop temat, säger Maria.

Till varje film kopplas en blå påse med böcker och annat material som pedagogerna på förskolan kan använda på temat och jobba med under en period. Utöver filmerna och påsarna har pedagogerna dessutom möjlighet att boka sagostund som biblioteket ordnar digitalt eller ute i naturen.

– Vi vill skapa enkelhet för pedagogerna att använda bibliotekets fantastiska material. Genom den här plattformen blir biblioteket en del av förskolan på ett annat sätt. Förskolorna kommer kunna använda den på olika sätt utifrån läroplanen och lära av varandra. I arbetet har vi inspirerats av Bokmässan och Mölndals stads sätt att jobba med språkutveckling, säger projektledaren Kristina Brocker.

Kontakt

Kristina Brocker
Projektledare
076-698 33 50
kristina.brocker@stromstad.se

Lise-Lotte Arnäs
Bibliotekarie
0526-193 07
lise-lotte.arnas@stromstad.se

Blå tygpåse med vit text Förskola Stadabibliotek, i mitten två glatt vinkande händer
Exempel på innehåll i en blå påse, barnböcker och bildkort

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: