MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Simon Johansson, Nordic Seafarm och Angela Wulff, Swedish Algae Factory

Simon Johansson, vd för Nordic Seafarm och Angela Wulff, grundare till Swedish Algae Factory presenterade sina företagsidéer kring algodling med en stor allmännytta.

Alger på nationella vattenbrukskonferensen

Den 15 och 16 mars var Strömstad värdkommun för den nationella vattenbrukskonferensen där odlare, forskare, myndigheter och intresseorganisationer samlas för att ge yta åt diskussioner och föreläsningar. Totalt 150 anmälda samlade på Scandic Laholmen.

På grund av coronapandemin är det två år sedan konferensen senast arrangerades och intresset är större än någonsin tidigare.

– Det är första gången vi har folk på väntelistan för att så många vill vara här, berättar Snuttan Sundell, koordinator för Swemarc - nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, medarrangör för konferensen.

Hon lyfter fram att det är mycket som händer i Strömstad inom vattenbruk varför det också känns aktuellt att ha konferensen just här.

– I Strömstads kommun händer det fantastiskt mycket spännande saker när det gäller vattenbruk. Det är många saker som har blomstrat och kommit upp här och det är flera saker som knackar på dörren och vill sätta igång, säger Snuttan.

Konferensens fokus kretsar kring algodling, landbaserade fiskodlingar (RAS-odling), cirkulära system samt produktutveckling och marknadsföring. Från lunch till lunch är schemat fullspäckat med korta presentationer och mingel samt en onsdagseftermiddag med studiebesök till de lokala vattenbruken Nordic Seafarm, Grebbestad, Tjärnö Marinbiologiska laboratorium, Ostrea AB, Kosterhavets nationalpark samt ostronbonden Åsa Hardin på Kalvö, Fjällbacka.

Men innan allt kan börja får Strömstads kommundirektör, Mats Brocker, ordet. Han välkomnar alla till ett Strömstad här solen alltid skiner och här skaldjuren alltid är färska. Han lyfter betydelsen av det marina och maritima för den tillväxt som hela Norra Bohuslän står inför.

– Det vi står inför nu är att bygga en hållbar destination i alla de här små orterna. Det är ett av de viktigaste uppdragen vi har framför oss och om vi ska klara av att bygga en hållbar destination då måste vi ha med oss det marina och maritima, säger han.

Först ut att presentera sitt företag är Simon Johansson, vd för Nordic Seafarm, som från början (2016) var känt som Kosteralg och var en avknoppning från forskarna på Tjärnö marina laboratorium. Nordic Seafarm odlar sockertång i havet. Produktionen är riktad mot livsmedelsindustrin men är till gagn för både människan och miljön. Och nu är de på gång att skala upp sin tångproduktion från 30 ton till 300 ton på en 8 hektar stor odlingsyta i vattnet mellan Otterön och Musön utanför Fjällbacka.

Näringsmässigt innehåller sockertång upp till 30-35 procent protein, det är en nyttig källa till kolhydrater, antioxidanter, vitaminer och mineraler, bland annat är den rik på kalcium och jod. Den stora nyttan för miljön är främst att tången kan binda upp till 145 kilo koldioxid per ton.

– Det är extremt klimatsmart. Det absorberar mycket koloxid, kväve och fosfor så det minskar även övergödning i våra svenska hav. Egentligen borde vi odla ännu mer tång för att få våra hav att må bättre, berättar Simon.

För att nå ut med algerna som ingrediens i mat bjuder de in kockar, partners och livsmedelsföretag. I en lokal ute i Havstenssund har det laborerats och experimenterats en hel del. Vad sägs till exempel om korv med ätbart algskinn och algchips?

– Det finns mycket kul man kan göra och som kan föda idéer. Men det måste verkligen smaka gott och därför gäller det att produktutveckla det, förklarar Simon.

Från sockertång går föreläsningen över till kiselalger. Gästerna får möta Angela Wulff som studerat encelliga alger i Antarktis. Hon är forskare vid Göteborgs universitet och var med och startade företaget Swedish Algae Factory 2014. Företaget odlar kiselalger och utvinner skalet, som går under produktnamnet Algica. Fabriken finns i Kungshamn, likaså odlingen som nu skalas upp.

– Faktum är att på onsdag nästa vecka, då sätter vi till de första kiselalgerna i den stora odlingen, berättar Angela med stor iver.

Kiselalger skulle kunna ha många olika typer av användningsområden. Angela berättar att de själva har lyckats utvinna ren biodiesel vilket var idén till företaget från början, men som saknade ekonomisk bärighet. I stället har de valt att rikta sig mot hudvårdsbranschen.

– Hudvårdsbranschen har i oberoende tester verifierat olika egenskaper hos kiselskalet som fuktgivare, till rengöring och som solskyddsfaktor, säger Angela och berättar att det i Sydostasien har blivit populärt att använda det i krämer för att skydda huden mot vissa skadliga avgaser.

Skalet är nanoporöst och via algskalens porer fångas ljus effektivt samtidigt som det till viss del blockerar skadlig överstrålning och kan därför ersätta farliga substanser i solskyddskyddsmedel.

– Det här är kiselalgens hela utbyte med omgivningen - genom porerna. De vill ha in koldioxid och få ut syrgas. De vill ha in näring och få ut avfallsprodukter. Det sker alltså i ett helt naturligt filter som funnits i 200 miljoner år, förklarar Angela.

Biomassan är tänkt att bli fiskfoder och det finns ett samarbete redan nu med Smögenlax.

– Hela vår idé handlar om att vi vill ha en hållbar odling. Vi tar inte emot vilka investerare som helst, man måste dela våra värderingar. Det ska inte puttas in massa kemikalier och en massa energi, säger Angela.

Fakta om kiselalger

  • 500 kg Algica ökar effektiviteten av 50 miljoner kvadratmeter solceller och kan användas i 10 miljoner olika hudvårdsprodukter.
  • 1 kg kiselolja reducerar 200 ton koldioxid
  • Det är ett extremt hållbart och stabilt material, med hög kvalitet i flera tusen år minst.
  • Odlingen består av bottenlevande kiselalger.
  • För odlingen behövs solljus och minimalt med ledljus.

Konferensen arrangeras av: Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk som ligger under Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt Swemarc - nationellt centrum för marin vattenbruksforskning som ligger under Göteborgs universitet (GU). Konferensen har också ett antal medarrangörer, som Landsbygdsnätverket, Jordbruksverket, Innovatum Science Park, Nordic Seafarm, Ostrea Aquaculture samt Svenskt vattenbruk och sjömat med stöd av Interreg Sverige Norge, Marint Gränsforum Skagerrak, Svinesundskommitten, Vikens Fylkeskommuner och Strömstads kommun.

Alla deltagare uppmanades att använda #Vattenbruk2022 om de ville dela konferensens innehåll i sociala medier.

Bild på crostini med algtapenade samt tångknäcke

I mingelpausen serverades smördegsrullar från Bohus Seaculture samt tångknäcke från Bryggudden.


Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: