MENY

Innovationscamp

"Fiska krabba och cykla på Koster var jättekul", säger Dans Blumins.

Han är en av åtta elever som tillsammans med tre lärare från Riga besökte och samarbetade med elever från Strömstad Gymnasiums Handelsprogram och Ekonomiprogram under förra läsåret. I arbetet, ett Erasmusprojekt med tonvikt på att utveckla entreprenörskap, deltog dessutom 13 elever från Foss videregående skole i Oslo.

Syftet med projektet var alltså inte att fiska krabbor utan att delta i en sk Innovationcamp. Det innebär att man tävlar i att skapa affärsidéer och visioner för framtiden.

Ung företagsamhet

Samtliga elever jobbar dessutom på sina skolor med UF dvs Ung företagsamhet. De skapar egna företag med egna affärsidéer. Den inledande presentationen av ungdomarnas företag gav en stor variation i idéer. Ett hade de gemensamt - stor kreativitet. Så förväntningarna på det projekt som skulle pågå i tre dagar i Strömstad var stora.

Elevernas uppdrag var att skapa idéer till ett företagskoncept med tonvikt på hållbara turistaktiviteter i anknytning till Kosterhavets Nationalpark och området däromkring. Affärsidén skall attrahera europeiska ungdomar i åldern 20-30 till Koster. Men även andra grupper tex familjer med barn. De skulle dessutom skapa en vision om Kosterhavets framtid om tio år samt göra en reklamfilm.

Besök på Vitlycke och Koster

Under veckan bjöds eleverna på ett digert program som inleddes med besök på Vitlycke museum, en heldag på Koster med besök på Naturum och på Kosters Trädgårdar samt en guidad cykeltur. För att få ytterligare inspiration till sina affärsidéer fick de även en rundtur på Datfö camping samt inspirerande föreläsningar.

"Bohuslän påminner en hel del om Lettland, men det finns mer klippor och berg", säger de lettiska eleverna. De är mycket nöjda med besöket och samarbetet med eleverna från Sverige och Norge. Men de nämner också att de upplever skillnader mellan länderna i fråga om skolkultur. I Lettland är skolan mer plugginriktad och strukturerad, tycker de. Men man får ändå intrycket att det lite friare och mer flexibla arbetssätt som praktiseras i Norge och Sverige inte är helt fel i de lettiska elevernas ögon.

Presentation

Under torsdagseftermiddagen presenterade sedan grupperna sina förslag på företagsidéer och sin lanseringskampanj innehållande broschyr och reklamfilm inför en jury bestående av Anders Tysklind (Kosterhavets Nationalpark), Margareta Nordström (Ekoparken), Louise Robertsson (Svinesundskommittén) samt Stefan von Bothmer (Kosters Trädgårdar).

Juryn fick ta del av åtta fantastiskt intressanta presentationer och ställdes inför ett svårt val att utse de vinnande förslagen.

Röster om campen

"Jag är imponerad", säger Stefan von Bothmer. Övriga jurymedlemmar håller med.

Vad tyckte då de svenska eleverna?
De tre ekonomerna ger sitt omdöme: "Det här var jättekul!"

Kontakt

Programledare
Fredrik Gunterberg
fredrik.gunterberg@stromstad.se

Rubrik

Text

SIDANSVARIG: — SENAST UPPDATERAD: 2016-12-07 av Cecilia Wikström Boman