MENY

El- och energi

Inriktning: Dator- och kommunikationsteknik

Ger bland annat kunskaper i att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem och interaktiva tekniker.

Gillar du IT, nätverksteknik och kommunikation på nätet?
Tänker du dig en framtid som nätverkstekniker, ett arbete inom IT-support eller liknande?

Vårt el- och energiprogram med inriktning dator- och kommunikationsteknik passar dig som är intresserad av hur datorer fungerar, programmeras och kopplas ihop i nätverk. Samtidigt som du naturligtvis kan välja att uppnå en grundläggande högskolebehörighet utbildas du för att kunna vara med och påverka morgondagens IT-teknik, datorhantering och nätverkslösningar.

Under utbildningen

Du får en bred grundutbildning om datorer, elektronisk utrustning och nätverksteknik samt kunskaper som behövs för att du ska kunna installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem.

IT är centralt i utbildningen liksom förmågan att ge god service samt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Du läser bland annat kurser i webbutveckling, kommunikationsnät, elektronik, mikrodatorteknik och nätverksteknik.

Vill du prova att starta företag har du möjlighet att starta ett UF-företag via Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. Naturligtvis vill vi också visa dig hur dina färdigheter inom nätverk och IT-teknik kan kombineras med ett samhällsengagemang och hur du därmed kan göra skillnad.

Du får bland annat lära dig hur man sätter samman en dator och hur olika typer av datanätverk fungerar, hur man programmerar och gör hemsidor samt hur analoga och digitala elektroniska apparater är uppbyggda. Manualer och instruktioner är ofta på engelska vilket ställer krav på språkkunskaper.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter studenten

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen dator- och kommunikationsteknik kan vara:

Några kurser på inriktningen dator- och kommunikationsteknik

  • Dator- och nätverksteknik
  • Elektronik och mikrodatorteknik
  • Kommunikationsnät 1
  • Nätverksteknik

Kontakt

Programledare
Björn Persson
bjorn.persson@stromstad.se

Rubrik

Text

SIDANSVARIG: — SENAST UPPDATERAD: 2016-11-22 av Cecilia Wikström Boman