MENYN FINNS LÄNGST NER PÅ SIDAN

GENVÄGAR

MENY

Winter Word Festival

Winter word festival 2021

Festivalen i Strömstad med ordet och kreativiteten i centrum
Festivalen blir av - trots corona. Det här året har varit en prövning för oss alla. Människor behöver kultur i form av musik och andra upplevelser. Vi behöver mötas - både fysiskt och digitalt. Därför anordnar vi Winter Word Festival 19-21 februari och anpassar programmet utifrån rådande restriktioner. Det betyder att programmet kan komma att ändras och programpunkter strykas i sista stund.

Strömstad WWF 2021

PROGRAM WINTER WORD FESTIVAL 2021

Programmet uppdateras löpande.

TEMA
Under årets festival uppmärksammar vi på olika sätt alla människors rätt till sin egen röst, och att det i år är 100 år sedan kvinnor fick rösta i Sverige för första gången.

JANUARI & FEBRUARI

- Kulturfönstret En kurs för unga musiker som mynnar ut i Kulturfönstret live den 20 februari. (Se mer info längre ner på sidan.)

Kulturfönstret

LÖRDAG 20 FEBRUARI

- Kulturfönstret LIVE 17.00-20.00 Kulturfönstret Live är ett alldeles fantastiskt corona-anpassat live-event den 20 februari då Karlsgatan och delar av Strömstad förvandlas till en spännande kulturslinga där skyltfönster fylls med sång, musik, dans, poesi mm! Lördagen den 20 februari 17.00-20.00. Samling vid Strömstads bibliotek i coronaanpassade små grupper. Mer info om anmälan kommer!

Emilie F Carlén

- Bokrelease av Bodil Tingsbys nya bok "Jag heter Emilie" som handlar om Sveriges första och största deckarförfattare från Strömstad - Emilie Flygare Carlén. Författaren kommer att finnas på plats för att på ett corona-säkrat sätt signera böcker.
Var och när? 20/2 13.00-15.00. Signering sker i Strömstads Bokhandel Norra Hamngatan 7. Begränsat antal insläpp. Förboka gärna ditt exemplar genom att mejla std.bok@telia.com eller ringa 0526-100 25.


Smoke rings sisters

SÖNDAG 21 FEBRUARI

- Livesänd konsert med Smoke Rings Sisters "Swing it Sisters"
Med ”Swing it sisters!” visar trion Smoke Rings Sisters ytterligare en dimension av rösträtten, nämligen rätten att låta sin röst få höras. Här hyllas de stora, historiska, kvinnliga sångrösterna inom jazz och swing, både från Sverige och runtom i världen.

Medverkande:
Smoke Rings Sisters (Stina Klintbom, Sara Ljunggren, Theresa Skjolden)
Piano: Dan Lindén
Trummor: Jacob Linde
Kontrabas: Martin Olsson

Livesänt från Kulturhuset Skagerack 21 februari 18.00 via Strömstads kommunslänk till annan webbplats och Winter Word Festivals facebooksidalänk till annan webbplats.

Läs mer om konserten här!länk till annan webbplats

- Utdelning av Strömstads kulturpris i samband med Smoke Rings Sisters konsert på Kulturhuset Skagerack.

- Gudstjänst på temat med musik och poesi, leds av präst Bengt Magnusson. Söndag 21 februari 11.00. Livesänds via Strömstads pastorats facebooksida.

- Invigning av en ”berättarbänk” i Krokstrand

Söndagen den 21 februari kl 13. Vid grillplatsen på Brygga.

Krokstrands Folkets hus och Strömstads kommun inviger berättarbänken i Krokstrand. Bänken, av huggen granit, är ett minnesmärke över den svenska demokratin som fyller hundra år i år. Krokstrands Folkets hus, som är Bohusläns äldsta Folkets hus, har haft en framträdande roll i kampen för lika och allmän rösträtt.

Föredrag av Karin Askberger

När den olika rösträtten blev lika

Möt Krokstrandskvinnorna Ottilia, Maja-Stina, Serafia m flera som för första gången gick till valurnan i Folkets hus för att rösta i Riksdagsvalet.

- Idefjordens poängpromenad sportstugan Kasen

Välkomna till Idefjordens poängpromenad söndagen den 21 februari, sportstugan Kasen, Bodal. En del av frågorna denna dag speglar kvinnotemat

Start 11.00-13.00. Startavgift 25kr.

På grund av Coronarestriktionerna är sportstugan tyvärr stängd, men ta gärna med egen fika.

NÄR DU VILL

- Utomhusutställning med tema starka röster och berättelser från Strömstad som gjort avtryck både nationellt och internationellt, längs Strandpromenaden i Strömstad.

- Konstutställning med lokala konstnärer i Strömstads Shoppingcenter. Mer info kommer.

DETTA HÄNDER OCKSÅ

- Kulturambulansen rycker ut!

- Musikkväll på Furholmen arrangerad av Kustevent med tema "Sånger om frihet" om restriktionerna tillåter.

- Vi kommer också att under festivalen lansera en spännande nyhet i sann berättaranda!

- Eventuellt anordnar vi workshop för barn och unga i dans om restriktionerna tillåter.

WINTER WORD FESTIVAL FORTSÄTTER...

Vi hoppas också att fortsätta med Winter Words program den 8 mars och bjuda in föreläsare på temat "Kvinnliga rösträttskämpar i Bohuslän".

De populära författarbesöken som vi hade planerat kommer vi att skjuta på tills rekommendationerna om folksamlingar ser annorlunda ut. Vi i programgruppen ser med glädje fram emot att förlänga Winter Word och eventuellt anordna författarbesök och seminarium senare under 2021.

kulturfönstret

KULTURFÖNSTRET - KURS FÖR UNGA MUSIKER (Coronaanpassad)

Inför festivalen genomförs en genreöverskridande kurs för unga musiker: Är du nyfiken på att blanda stilar och ideér, spela tillsammans med nya medmusiker och se vad som händer när olika musikgenrer möts?
I Kulturfönstret experimenterar vi med både pop, rock, folkmusik, jazz, klassiskt & visa, här får du som deltagare, tillsammans med professionella musiker, sätta ihop en akt som presenteras under festivalen.

Kursen riktar sig till dig som är mellan 13-25 år, är självständig på ditt instrument och sugen på att prova något nytt.

Läs mer här!länk till annan webbplats

KULTURFÖNSTRET LIVE

Kursen mynnar ut i ett alldeles fantastiskt corona-anpassat live-event den 20 februari då Karlsgatan och delar av Strömstad förvandlas till en spännande kulturslinga där skyltfönster fylls med sång, musik, dans, poesi mm. Vill du vara med? Tveka inte att höra av dig!

KONTAKT WINTER WORD FESTIVAL:

Kulturansvarig Tove Meyer
tove.meyer@stromstad.se
0526-192 35

Kontakt författare:
gunilla.sandin@stromstad.se
0730-50 38 09

Kontakt Kulturfönstret musikworkshop:
anders.adin@gmail.com
070-492 46 76

Kontakt Kulturfönstret live:
karin@karinbjork.se
070-297 59 16


Marika Carlsson

Marika Carlsson höll en populär föreläsning under WWF 2020.

Text

SIDANSVARIG: — SENAST UPPDATERAD: av Tove Meyer