HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Strandstädning -flagga för renare stränder

Varje år flyter flera hundra ton skräp i land längs Bohuskusten. Det är inte bara en fråga för oss människor – det handlar om att förbättra miljön för alla vattenlevande varelser samt fåglar och djur som håller till längs kusten. Gemensamma och frivilliga krafter krävs för att städa och röja.

Samverkansplattformen Ren och attraktiv kust (RAK) är ett samarbete mellan 10 av Bohusläns kommuner samt Göteborg . Projektet finansieras av kustkommunerna tillsammans med Västra Götalandsregionen och Havs- och Vattenmyndigheten. Målsättningen är en renare kust genom att minska mängden skräp som drivit in från havet och landar i vikar och på stränder.

För att underlätta arbetet har man tagit fram Strandstädarkartan – ett webbaserat kartverktyg. Via Strandstädarkartan, som nås via projektets hemsida http://www.renkust.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, fyller du enkelt i ett formulär där du kan beskriva var du har städat eller var det behöver städas.

Tre alternativ finns

  • Grön flagga = städat och klart. Det bästa är om du har möjlighet att både städa och ta hand om skräpet själv. I så fall markerar du med grönt flagg på platsen på kartan.
  • Gul flagga = hämtbehov. Om du har städat och samlat ihop allt, men behöver hjälp med hämtning, markerar du med en gul flagga.
  • Röd flagga = städbehov. Ser du att det finns ett stort behov av städning på en strand eller i en vik, men inte klarar att städa själv, markerar du med röd flagga.

Om du markerar gult kommer kommunen eller Västkuststiftelsen och hämtar skräpet så snart det är möjligt.

Det finns även sex stycken referensstränder som kallas OSPAR-stränder (markerade på kartan) där allmänheten inte ska städa (mer info på http://www.ospar.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OBS! Det är endast marint ilandflutet skräp som hämtas upp. Städning kring sjöbodar, kommunala badplatser och hamnar ombesörjs inte.

– Kartan läser vi av kontinuerligt. Vi kan inte garantera att hämtning och eventuell städning sker snabbt, men det viktiga är att man rapporterar in så vi också kan bli bättre på att kartlägga hur det ser ut och vilka behov som finns, berättar Ulrika Marklund, miljöstrateg och projektkoordinator.

Fakta

  • Projektet Ren och attraktiv kust pågår mellan 2015 och 2018. Kommunerna som deltar är: Uddevalla, Göteborg, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Orust, Tjörn, Tanum, Lysekil, Sotenäs och Strömstad.

  • Projektet arbetar även för att regelsystemet ändras så att kustkommunerna inte själva måste bära alla kostnader för att hålla rent. Sedan 1 januari 2008 finns inget statligt stöd till städinsatser.

Omarbetad text: Jessica Lundqvist Projektassistent Ren och Attraktiv Kust
Original text: Malin Husar Uddevalla Kommun

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2020-08-26, Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: