HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30

Växel 0526-190 00

Miljö- och byggförvaltningen

Norra Bergsgatan 23

Öppet 08:00-16:30

Reception 0526-196 90

Tekniska förvaltningen

Karlsgatan 51

Öppet 08:00-12:00 och 13:00-16:30

Växel 0526-190 00

tn@stromstad.se

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till mbn@stromstad.se eller ring oss på 0526-196 90.






Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna *
Multiple selection









Rökfria serveringar

Rökförbudet gäller alla lokaler inomhus där man i näringsverksamhet serverar mat och/eller dryck, och där det ges möjlighet till förtäring. Även andra utrymmen dit besökarna har tillträde (vestibuler, trappor, separata rum med dansgolv, hissar, toaletter med mera) omfattas av rökförbudet.

Exempel på serveringsställen som omfattas av förbudet är restauranger

  • matsalar
  • barer
  • pubar
  • diskotek
  • kaféer
  • konditorier
  • kantiner
  • serveringstält med mera.

Även när ett serveringsställe abonneras till exempel slutna sällskap gäller rökförbudet.

Vem ansvarar för att rökförbudet upprätthålls?

Den som är ägare till eller den som disponerar serveringsstället är ansvarig för att rökförbudet upprätthålls. Det är rimligt att förvänta att den som är ansvarig för att upprätthålla förbudet vidtar åtgärder till stöd för detta.

Exempel på sådana åtgärder är:

  • Att det finns tydlig information till besökare, till exempel med skyltar, om rökförbudet. 
  • Att det inte finns framställda askkoppar och andra föremål som kan ge gäster intrycket att rökning är tillåten.
  • Att de anställda har kunskap om rökförbudet, såväl rörande motiven till förbudet som hur det är avsett att tillämpas. 
  • Att det finns en policy för hur personal ska agera om rökförbudet överträds.

Rökning tillåten i separata rum

Rökning får endast förekomma i separata rum som särskilt har avsatts för rökning. Rökrummen ska, enligt regeringens föreskrift, vara så utformade och ventilerade att rök inte sprids till övriga delar av serveringsstället.

Rökrummens yta bör inte överstiga 25 procent av den del av serveringsställets yta till vilken gästerna har tillträde.

Det är olämpligt om ett rökrum är mindre än 10 kvadratmeter. 

Man kan anta att det fordras cirka 1 kvadratmeter golvyta per person i rökrummen.

Servering får inte bedrivas i rökrummen. Mat eller dryck får inte föras med in i ett rökrum. Annan liknande verksamhet, till exempel spelverksamhet och underhållning, får heller inte bedrivas i rökrummen. Personal ska endast tillfälligtvis behöva gå in i rökrummet, till exempel för att plocka undan.

Tobaksrökning på uteserveringar

Miljö- och hälsoskyddsavdelningen har med stöd av tobakslagen och de förtydliganden som Folkhälsoinstitutet har redovisat sammanställt de villkor som generellt gäller för uteserveringar och därmed också gjort en bedömning om när en uteservering är så inbyggd att rökförbud gäller:

  • Rökförbud gäller om 50 procent eller mer av den totala väggen - och takytan är tillsluten.
  • Som vägg och tak räknas ytor som inte vetter mot den permanenta serveringslokalen.
  • Kraven gäller oavsett material i väggar och tak till exempel glas, tältduk, markisväv mm.
  • En förutsättning för att rökning kan tillåtas är att rök inte tränger in i den permanenta serveringslokalen.

Vad händer om någon röker där det är förbjudet?

Den som är ägare till eller den som disponerar serveringsstället är ansvarig för att rökförbudet upprätthålls. I första hand bör ägaren eller dennes personal upplysa om rökförbudet och skälen till det, samt uppmana vederbörande att sluta röka, alternativt att röka utomhus eller i eventuellt befintligt rökrum.

I allmänhet torde det vara tillräckligt med information och tillsägelser för att bestämmelserna om rökfria serveringsmiljöer ska respekteras. Den som trots upprepade tillsägelser fortsätter att röka där det är förbjudet, får avvisas. Det är den som är ansvarig för serveringsstället eller dennes representant som avgör om avvisning ska ske.

Om en restaurangägare inte upprätthåller rökförbudet har miljö- och byggnämnden, på motsvarande sätt som gäller i övrigt vid tillämpningen av tobakslagen, rätt att meddela de förelägganden och förbud som behövs för att rökförbudet ska följas.

Miljö- och byggnämnden, har möjlighet att i beslutet om föreläggande eller förbud sätta ut vite.

kontakt livsmedelsinspektörer

Miljö- och byggförvaltningen

Reception
0526- 196 90
mbn@stromstad.se

Besöksadress
Kommuncenter
Norra Bergsgatan 23

Livsmedelsinspektörer
Daniel Lomgård Lans
0526-193 73
daniel.lomgardlans@stromstad.se

Helena Siljeberg
0526-193 63
helena.siljeberg@stromstad.se

externa länkar

Regeringskanskiet

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2015-09-09, Lena M Sundberg

SIDANSVARIG: Daniel Lomgård Lans